De term ‘currency wars’, makkelijkheidshalve te vertalen als ‘valutaoorlogen’, werd in 2010 gemeengoed toen de Braziliaanse minister van Financiën Guido Mantegua waarschuwde dat er op de valutamarkten een heuse oorlog aan de gang was. In één adem verklaarde Mantegua toen al dat niemand als overwinnaar uit deze oorlog zou komen. Maar naar de Braziliaan werd toen niet geluisterd, op de valutamarkten ging de strijd gewoon verder. Tot op de dag van vandaag is van een wapenstilstand nog altijd geen sprake. En van een overwinnaar nog veel minder.
De currency wars worden in tegendeel steeds meer op het scherp van de snede gevoerd. Het nieuwste wapen in de valutaoorlogen zijn momenteel de negatieve rentevoeten. Maar die negatieve rentevoeten lijken eveneens het ultieme wapen van de centrale banken te zullen worden, want we kunnen ons niet inbeelden wat ze hierna nog kunnen bedenken. Anderzijds wordt steeds vaker de vraag gesteld of die valutaoorlogen wel tot iets zullen leiden. En ook het antwoord begint stilaan vastere vormen te krijgen: het is een klaar en duidelijk ‘neen’.
De bedoeling van de centrale banken om de eigen munt goedkoper te maken ten opzichte van andere munten is duidelijk: meer exporteren ten koste van andere landen. Maar die strategie lijkt te mislukken. De devaluaties (want daar komen de koersdalingen van een groot aantal wereldmunten de facto op neer) hebben niet geleid tot een verhoogde activiteit op de wereldmarkten, integendeel zelfs. De wereldhandel draait op een laag pitje, de moter onder die handel is duidelijk aan het sputteren. Lagere valutakoersen blijken dus niet langer te volstaan om de groei aan te wakkeren.
Hieruit blijkt duidelijk dat de valutaoorlogen ‘um sonst’ (zoals ze dat in het Duits zeggen wanneer ze ‘nutteloos’ bedoelen) gevoerd worden. Ze zijn volstrekt zinloos en dat zal ons weldra ingepeperd worden wanneer de belangrijkste wereldvaluta’s ongenadig neergehamerd zullen worden in een poging om toch maar een klein spoortje concurrentieel voordeel op de wereldmarkten in de wacht te slepen. Op dat moment zullen de maskers afvallen en zal er blijken dat er maar één echte wereldmunt is. We laten u 3x raden welke dat is! Inderdaad, goed geraden: goud. Waarbij de andere edelmetalen zoals zilver en platina natuurlijk niet over het hoofd gezien mogen worden.