Goedkoop en duur zijn uiteraard relatieve begrippen in de financiële sector. Het zijn meestal de wetten van vraag en aanbod die aangeven wat de juiste prijs voor iets is. Tenminste was dat in het verleden zo, want de afgelopen jaren zijn de financiële markten voortdurend ‘gerigged’ (gemanipuleerd) geworden. Dat geldt onder andere voor goud en zilver, waarvan het juiste prijsniveau bij beide edelmetalen precies vanwege die manipulatie moeilijk te bepalen is. De marktfactoren laten echter vermoeden dat deze manipulatie vroeg of laat zal eindigen. Met fors hogere prijzen tot gevolg.
Een belangrijke vraag die zich opdringt, is of de voorkeur moet uitgaan naar goud dan wel zilver. Om dat te bepalen, beschikken we gelukkig over een indicator die daarover een duidelijke visie geeft. De Gold/Silver ratio laat vermoeden dat zilver nog altijd spotgoedkoop is ten opzichte van goud. Op basis van deze ratio mogen we er van uitgaan dat de zilverprijs fors kan uithalen zodra de beweging op gang is gekomen.
De Gold/Silver ratio bereikte in februari 2016 een piek op 83,50, wat betekent dat 1 troy ounce goud 83,50 troy ounce zilver waard is. Deze ratio heeft bekeken in een cyclus op lange termijn een piek neergezet en is zowel op dag-, week- als maandbasis overkocht. De Gold/Silver ratio kan wanneer de beweging op gang geschoten wordt snel dalen. Een belangrijk niveau wordt 30, waar de ratio stond in 2011 toen een troy ounce zilver 50 dollar kostte.
In het beste geval kan de Gold/Silver ratio zelfs terugvallen tot 15, waar deze index in 1980 stond. Dat betekent dat zowel goud als zilver fors duurder kunnen worden, maar dat de show zonder enige twijfel gestolen zal worden door de zilver. Op basis van de Gold/Silver ratio kan de zilverprijs 2x zo snel stijgen als de goudprijs. Het is dus alleszins de moeite waard om de evolutie van het zilver in de komende weken en maanden in de gaten te houden.