We horen regelmatig fluisteren dat het slechts een kwestie van tijd zal zijn alvorens de volgende wereldwijde crisis uitbreekt. Inderdaad bevinden we ons in een mijnenveld waar langs alle kanten gevaren opduiken. De gelopen risico’s zijn zo talrijk dat een opsomming er van onbegonnen werk zou zijn. Het lijkt slechts een kwestie tijd te worden alvorens we ergens tegen een muur botsen die het hele financiële systeem opnieuw op losse schroeven zet. Zal Wall Street de volgende wereldwijde crisis veroorzaken? Een bekende commentator denkt van wel.
Maar laat ons eerst even naar de voorgeschiedenis kijken. De vorige crisis heeft weliswaar een begin gekend, maar geen einde. Met allerlei lapmiddelen hebben de centrale banken ons door het ergste heen geholpen, maar ze hebben nagelaten om een oplossing te formuleren voor de kern van het probleem. Die kern is eigenlijk heel eenvoudig: we zijn allemaal verslaafd geraakt aan schulden. De hele wereld draait om schulden en dat is een situatie die niet langer houdbaar is.
Als tijdelijke oplossing hebben de centrale bankiers de kar achter het paard gebonden. Ze zijn in plaats van minder nog meer schulden gaan maken. En als we sommige zachtgekookte eieren als Paul De Grauwe en Paul Krugman mogen geloven (we zouden wel zot zijn om dat te doen) moeten we nog meer schulden maken om eindelijk licht aan het einde van de tunnel te zien. Dergelijke opvattingen zijn natuurlijk te zot om los te laten. Maar was er geen gezegde dat wil dat zot zijn geen pijn doet? Laten we echter niet wijken van het onderwerp: de beurs van Wall Street als mogelijke katalysator van een volgende crisis.
De man die met deze stelling uitpakte, was Satyajit Das. Hij ziet een noodlottige keten op gang komen wanneer de beurskoersen op Wall Street een serieuze opdoffer krijgen. Een sterke dollar ondermijnt de exportpositie van de Amerikaanse bedrijven, met lagere winsten tot gevolg. De valutaoorlogen zullen nog intenser gevoerd worden, met als gevolg dat de groeimarkten er opnieuw flink van langs krijgen. Zo komt er een spiraal op gang die niet meer gestopt kan worden. Uiteindelijk zal alles mislopen wat er kan mislopen, met als gevolg dat we in een draaikolk meegesleurd worden naar de diepte van de crisis. Voorwaar geen prettig vooruitzicht!