De meeste mensen leven gewoon door alsof er niets aan de hand is, maar in feite leven we op de rand van een vulkaan. Het financieel systeem zoals we dat altijd al gekend hebben is volop bezig aan zijn doodsstrijd, verstikt in een onhoudbare schuldenberg. De maatregelen getroffen om de geslagen gaten te dichten, hebben weinig of geen succes gehad. En dus zullen de overheden moeten overgaan tot buitengewone maatregelen. We hebben inmiddels alle kans van de wereld gehad om aan de weet te komen wat er te gebeuren staat. Maar niet iedereen beseft blijkbaar de ernst van de situatie.
Het recept voor plan B, dat ontplooid zal worden wanneer de volgende crisis losbarst, bestaat uit 3 schuifjes, te weten 1) Bank bail-ins 2) Cash Bans en 3) NIRP. Om het in mensentaal te zeggen: onze geld op bankdeposito’s zal aangeslagen worden, cash geld zal op één of andere manier verboden worden en renteniers en spaarders zullen kunnen fluiten naar rente op hun spaargeld. Een weinig benijdenswaardige toekomst, als u het ons vraagt.
Want hoe zal dat in de praktijk verlopen? We horen vaak praten over de uitspraak van Jeroen Dijsselbloem destijds gedaan op het hoogtepunt van de crisis in Cyprus, meer bepaald toen de bailin bij twee grote Cypriotische banken werd aangekondigd. De Nederlandse minister sprak toen van een ‘template’, een voorbeeld dat bij volgende crisissen zou herhaald worden. Maar wat is er toen concreet gebeurd in Cyprus? We kijken naar wat er gebeurde bij Bank of Cyprus, één van de banken die destijds dreigde om te vallen.
Wat er gebeurde, was eigenlijk heel eenvoudig: 916 miljoen (omgerekend) dollar werd in 2013 afgeroomd van Bank of Cyprus. De rekeningen van de depositohouders werden koudweg geplunderd zonder dat de klanten zich hoe dan ook konden verdedigen. We horen iemand zeggen: ‘maar dat kan onze bank niet overkomen, want die is betrouwbaar’. Wel, Bank of Cyprus was in 2012, dus één jaar voor het uitbreken van de grote crisis uitgeroepen door EUROMONEY magazine tot Best Bank for Private Banking in Cyprus. Zeg dus nooit ‘nooit’ en wees voorbereid op de gekste zaken wanneer de volgende crisis uitbreekt. Een kat in het nauw doet namelijk rare sprongen.