Hoe moet het nu verder met het goud? In eerste instantie is het belangrijk dat de goudprijs de winsten uit de eerste weken van dit jaar vrij goed kan vasthouden. Technisch is het plaatje eveneens duidelijk. De steun op 1190 dollar is op korte termijn belangrijk. Wanneer boven dit niveau geconsolideerd kan worden, ligt de weg naar hogere prijzen wijd open. Het is dan slechts een kwestie van tijd alvorens de volgende opwaartse beweging zal vertrekken.
Lukman Otunuga, research analist bij FXTM, ziet de evolutie van de goudprijs met vertrouwen tegemoet. Hij acht een stijging richting de intraday piek van vorige week op 1263 dollar mogelijk zodra de vorige rit naar omhoog is verteerd. De katalysator voor deze stijging zou de toenemende bezorgdheid over de Chinese economie kunnen zijn, maar ook een andere factor die onverwacht uit de lucht kan vallen. Otunuga denkt daarbij bijvoorbeeld aan nieuwe problemen in de banksector.
Daar bleef het in de afgelopen dagen relatief windstil, maar veel banken kijken met angst en beven richting Zuid-Europa. Wanneer de crisis in één van de landen in de Europese periferie opnieuw de kop opsteekt, kan het allemaal snel beklonken zijn. Boven 1263 dollar krijgen we een bijkomend koopsignaal dat de goudprijs in een mum van tijd opjaagt tot boven het niveau van 1300 dollar. Otunuga is dus wat het goud betreft duidelijk een believer.
Hij ziet ook kansen weggelegd voor zilver, platina en de andere edelmetalen. Zijn collega Michael Widmer van Bank of America Merrill Lynch aarzelt voorlopig nog even, want hij ziet de vraag vanuit China en India na het Chinees nieuwjaar nog niet meteen aantrekken. Zodra dit wel het geval is, kan de goudprijs exploderen. 2016 zou wel eens het jaar kunnen worden dat door de goudkevers met gouden letters geschreven wordt.