Om met de deur in huis te vallen: Goldman Sachs gelooft niet in het goud. De analisten van de bank gaan er van uit dat de goudprijs op het einde van dit jaar rond 1.000 dollar zal staan, of zowat 15% onder het huidige niveau. De goudkevers mogen echter opgelucht adem halen. Wanneer deze Amerikaanse zakenbank iets voorspelt, gebeurt meestal het omgekeerde. Met Goldman Sachs als contra-indicator durven we opnieuw blindelings goud (en ook zilver) kopen.
Waarom gelooft Goldman Sachs niet in het goud? De analisten Jeffrey Currie en Max Layton deden dat in een uitgebreid rapport uit de doeken. Zij verwachten dat de Amerikaanse economie dit jaar sterker dan verwacht zal groeien. Daardoor zal de Amerikaanse centrale bank de handen vrij krijgen om de rente te verhogen. Currie en Layton rekenen op minstens 3 renteverhogingen. Dat de futuresmarkten de kansen op nieuwe rentestijging op nauwelijks 25% inschatten, raakt hun koude kleren niet. Ze blijven bij hun model, ook al houdt dat waarschijnlijk geen rekening met de realiteit.
Ondanks de rally bij het begin van het jaar zou de goudprijs in de komende maanden volgens Currie en Layton opnieuw een klop met de hamer krijgen. De beleggers zullen na een stevige correctie opnieuw in de beurs van Wall Street duiken, waardoor de edelmetalen compleet naar de achtergrond geduwd zullen worden. Het gevolg zou zijn dat het goud op het einde van dit jaar nog maar ongeveer 1.000 dollar zou kosten. Binnen 3 maanden zou de goudprijs al zijn teruggefloten tot 1.100 dollar per troy ounce. Tenminste wanneer we Goldman Sachs mogen geloven.
En hier wringt precies het schoentje, want de voorspellingen van het analistenteam van Goldman Sachs zijn allesbehalve accuraat te noemen. Enkele jaren geleden droeg dit team argumenten aan om een olieprijs van 200 dollar per vat naar voren te schuiven. Toen de verwachte stijging uitbleef, veranderden ze het geweer van schouder. Plots werd een olieprijs van 20 dollar in een worst case scenario naar voren geschoven. Wie het omgekeerde doet van wat Goldman Sachs heeft alle kans in het juiste kamp te zitten. We kopen met andere woorden dus nog steeds goud.