De geschiedenis leert ons dat de financiële wereld, wanneer deze tenminste de keuze krijgt, kiest voor goud en zilver als betaalmiddelen. Dat hoeft niet te verbazen, want edelmetalen hebben alles wat nodig is om als een aantrekkelijk betaalmiddel te fungeren. Ze zijn relatief schaars, ze zijn homogeen, ze zijn duurzaam, ze kunnen tot munten geslagen worden en ze vallen makkelijk te transporteren.
Vooral goud voldoet aan deze voorwaarden, wat verklaart waarom goudstaafjes en gouden munten door de eeuwen heen het favoriete betaalmiddel zijn gebleven. Zilver kan dienst doen als een goede tweede. Gewone producten, bestemd voor het leven van alledag, kunnen beter met zilver dan met goud betaald worden. Het valt inderdaad moeilijk voor te stellen dat we in het warenhuis een bak bier met een goudstuk(je) zullen betalen.
In een recent verleden werden de edelmetalen, en dan opnieuw op de eerste plaats goud, als betaalmiddel vervangen door papieren geld. Dat gebeurde eerder om politieke dan om economische redenen. Sindsdien is het goud een beetje naar de achtergrond verdwenen. Iemand, wie was het ook al weer?, noemde goud nog niet zo lang geleden een barbaars overblijfsel uit het verleden.
Maar de toekomst van het goud zou wel eens veel groter kunnen zijn dan algemeen wordt aangenomen. De discussie rond bitcoin is aan velen van ons voorbijgaan, het leek in eerste instantie wel een ver-van-mijn-bed show. Inderdaad is de grote doorbraak van ‘cryptocurrencies’ (het digitaal geld tot welke categorie ook bitcoin werd gerekend) tot dusver uitgebleven. De wereld was er nog niet rijp voor, laat het ons daar op houden. Maar dat betekent niet dat die doorbraak er nooit zal komen.
Het staat in de sterren geschreven dat ons huidig financieel systeem ten dode is opgeschreven. Het experiment met papieren geld dat alleen op vertrouwen is gebaseerd dreigt op een jammerlijke mislukking uit te draaien. Maar misschien kan de ‘gouden bitcoin’, een verder uitgebouwde vorm van digitaal geld gedekt door een bepaalde hoeveelheid goud, een oplossing bieden. Het idee hieromtrent staat nog in de kinderschoenen, maar het is alleszins de moeite waard om het verder uit te denken. De introductie van de ‘gouden bitcoin’ zou uiteraard ook een forse herwaardering van het goud met zich meebrengen. Een scenario dat allesbehalve denkbeeldig is.