De afgelopen dagen heeft de goudprijs zijn opmars verder gezet boven het niveau van 1.100 dollar. Die opmars ging gepaard met aantrekkende verhandelde volumes, wat als een positief signaal mag worden beschouwd. Woensdag werd het 200daags gemiddelde doorbroken, volgens de technische analyse kan deze doorbraak een bijkomend koopsignaal opleveren. Veel goudkevers zijn inmiddels weer lyrisch geworden, maar daar lijkt het toch nog iets te vroeg voor te zijn. In de komende dagen moet het technisch signaal nog bevestigd worden.
Het signaal werd gegeven toen op de COMEX de kaap van 1.135 dollar werd doorbroken, in welke buurt het 200daags gemiddelde zich momenteel situeert. De stijging van de goudprijs ging gepaard met een sterke stijging van de olieprijs. Of de olieprijs echter al een betrouwbare bodem heeft bereikt, moet nog afgewacht worden. De belangrijkste reden voor de stijging van de goudprijs lijkt vooral de verzwakking van de dollar te zijn.
De opwaartse beweging bij de goudprijs is niet onopgemerkt voorbijgegaan, heel wat beleggers hebben van de stijging gebruik gemaakt om op de trein te springen. Vooral de vraag naar ETF’s (Exchange Traded Funds of fondsen die op de beurs verhandeld kunnen worden) steeg fors. Dit jaar is de goudprijs al met 6% gestegen, ten opzichte van een daling van de S&P 500 met 6%. In 2016 geniet goud dus duidelijk de voorkeur boven aandelen.
Toch is het nog te vroeg om al victorie te kraaien. De argwaan ten opzichte van goud als belegging blijft nog altijd groot. Over de afgelopen 2 jaar zijn de koersen van de goud ETF’s met 33% gedaald. Als gevolg daarvan is maar liefst 33 miljard dollar aan deze fondsen onttrokken. Die negatieve trend lijkt nu te keren. Niet iedereen is echter even enthousiast over deze ETF’s, want hun koersevolutie volgt niet altijd exact de goudprijs. Daarom gaat onze voorkeur duidelijk uit naar fysiek goud.