Het zijn woelige tijden op de oliemarkten. De olieprijs is compleet door de vloer gezakt, zonder dat iemand een plausibele reden bij dit hand heeft om dit te verklaren. Noorwegen is één van de slachtoffers van de prijsval bij olie, het land heeft een olieprijs van 70 dollar per vat nodig om de balans in evenwicht te houden. Met het grootste pensioenfonds in de wereld heeft het land echter een belangrijke troef achter de hand. De beheerders van dit pensioenfonds overwegen nu om in goud te beleggen en dat de hausse bij de edelmetalen in een hogere versnelling brengen.
Ook in Noorwegen is het besef gegroeid dat veiligheid op dit moment primeert. The Government Pension Fund is momenteel voor 60% in aandelen belegd, voor 35% in vastrentende waarden (zeg maar obligaties) en voor 5% in vastgoed. 39% van de portefeuille is in Europa geïnvesteerd en evenveel in de Verenigde Staten. Daarnaast is de regio Asia Pacific goed voor 18% van de portefeuille en 4% voor de rest van de wereld.
De fondsbeheerders zijn verstandige mensen, getuige de prestaties van het fonds. Over de periode 1998-2014 bedroeg de gemiddelde opbrengst in dollartermen 6,30%. Daarmee werd de S&P 500 duidelijk geklopt, want die leverde slechts een jaarlijks return van 4,20%, rekening gehouden met de inflatie en met de herbelegde dividenden. Maar met de olieprijs zo laag kan het fonds zich geen risico’s meer veroorloven.
De beurskoersen vertonen wereldwijd vermoeidheidsverschijnselen, wat niet verwonderlijk is na een hausse die in maart 2009 is begonnen. Die hausse werd bovendien gedreven door het geld dat de centrale banken uit de lucht plukten, geld dat alleen door vertrouwen gewaarborgd en waar niets tastbaars tegenover staat. Hetzelfde geldt voor de obligatiekoersen, steeds meer analisten kunnen niet meer onder het feit uit dat zich op de obligatiemarkten een zeepbel heeft gevormd. Norges Bank Investment Management, een onderdeel van de Noorse centrale bank, overweegt nu een belegging in goud. Het fonds heeft volgens een omvang van iets meer dan 800 miljard dollar. Wanneer 5% van dit bedrag naar goud en andere edelmetalen vloeit, kunnen de prijzen voor goud, zilver enzovoort door het dak vliegen.