De Vlaming Peter Praet, een van de topeconomen bij de Europese Centrale Bank, steekt stilaan Paul De Grauwe voorbij, wanneer het gaat over waanzinnige monetaire voorstellen.
In Knack en DeTijd spreekt Praet over het huidige ECB-beleid. Net als collega-Keynesianist De Grauwe, was Praet al jaren voorstander van bijkomende geldcreatie. Binnen de ECB-kerk staat de Vlaamse economist bekend als een van de felste expansieve economen. Hiermee staat hij lijnrecht tegenover de economen van de Bundesbank, en ook de voorzitters van de Nederlandse en Finse Nationale Bank.
“Zeker tot maart 2017 laten we de geldpersen draaien, indien nodig nog langer”. Ondertussen wordt meer dan 1500 miljard aan bijkomend geld gedrukt. Een waanzinnige hoeveelheid.
De arrogantie van Praet is niet meer te harden. “Als je genoeg geld drukt, krijg je altijd inflatie”, zo stelt hij. Over de gevolgen van een inflatie die op drift slaat, daar interesseert de ECB-er zich blijkbaar niet in.
De gevaren die dit beleid echter inhoudt op middellange termijn zijn gigantisch. De ECB bewijst nu al jaren dat haar beleid niet werkt: lagere rentes, die doorheen de bodem gaan (bedrijven moeten geld betalen om hun kredieten overnacht bij de ECB te stallen, en overheden krijgen geld bij als ze bijkomend schulden maken via ECB-leningen).; waar zijn de positieve effecten?
Het transmissiemechanisme werkt niet afdoende, waardoor het geld bij de banken blijft hangen en niet in de reële economie terecht komt.
Kortom: Wat levert het monetaire beleid aan positieve dingen op kortere termijn op? Helemaal geen bal. Echter, Praet stelt onomwonden dat “er geen plan B is”. Wat een onzin. Er is altijd een plan B: namelijk deze waanzin stoppen en de schulden afbouwen, vooraleer het weer feest is.