De investeerder in fysiek zilver hoeft echter niet te speculeren op de absolute bodem. Goedkoop aankopen is voldoende!
Wanneer in de toekomst slechts een fractie van de “algemene markt” opnieuw naar zilver zal kijken, dan is het vervolg niet moeilijk om te raden. Er zijn ook meer dan voldoende fundamentele redenen om aan te nemen dat zilver opnieuw populair wordt.
In de periode tussen 2009 en 2011 stonden de schijnwerpers meer op zilver dan vandaag. De koers van zilver kon van 9 dollar per ounce helemaal opklimmen naar 49 dollar per ounce. De markt voor zilver is immers piepklein, wanneer er kapitaal naar zilver vloeit, reageert de koers.
Het is vandaag duidelijk dat 49 dollar in 2011 een “brug te ver” was, de daling sindsdien naar 15 dollar (-70%) is dat echter ook. Juist daar ligt natuurlijk vandaag de kans. Om de daling van 70% goed te maken, moet de koers maar liefst 233% omhoog…
Op welke manier zal de koers herstellen?
Dalende productie en toenemende vraag, dat is het recept voor stijgende prijzen. De reden voor de productiedaling is simpel: De prijs staat te laag om iets te verdienen met het ontginnen van zilver. Dit is dodelijk voor de primaire zilvermijnen. Primaire zilvermijnen zijn die bedrijven, die zilver delven als grootste bron van inkomsten hebben.
We kunnen stellen dat zowat “alle” primaire zilvermijnen op termijn zullen verdwijnen, indien de zilverprijs niet stijgt (voor sommige bedrijven moet de prijs vanaf nu ook “snel” beginnen stijgen).
De zilverprijs “moet” dus stijgen om de zilverproductie op peil te houden. Voor de primaire mijnen is, volgens onze inschatting, zo’n 21 dollar per ounce nodig om de bedrijven te laten overleven op termijn. Dat is ruim 35% boven de huidige koers…
De andere kant van de medaille?
Het blijft afwachten hoe de wereldeconomie in zijn geheel zal presteren, 2/3 van al het gedolven zilver wordt immers verbruikt in de economie. Indien de vraag vanuit de industrie voor zilver zou afnemen, dan moeten de investeerders dit zilver opnemen, anders gaat de prijs nog steeds nergens naartoe.
Conclusie:
Een positie in fysiek zilver is vandaag superieur. Fysiek heeft geen tegenpartij en blijft “intact”, ook als de verwachte stijging van zilver wat langer uitblijft dan we zouden willen.
Zilver lijkt vandaag, relatief gezien, goedkoper dan goud. Goud beschouwen we als een risicoloze investering op lange termijn. Zilver is iets meer speculatief, maar indien de prijs de komende jaren niet met minstens 35% stijgt, gaan de primaire zilvermijnen simpelweg “op de schop”.