Dat Zwitserland, op veel vlakken, een voorbeeld is, dat wist u vast al. Het land blinkt uit in directe democratie via allerlei referenda. Onder andere over minimumbelastingen en migratie mochten de Zwitsers zich onlangs uitspreken.
Nu ligt er een nieuwe volksraadpleging in het verschiet. De vraagstelling draait rond geldschepping door banken. Het ‘Vollgeld-initiative’ wil komaf maken met fractional-reserve banking.
Dit is het huidige systeem waarbij kredietinstellingen slechts een klein deel van de totale middelen in kas houden, en de rest uitlenen.
Als de Zwitsers kiezen voor het ‘Vollgeld initiatief’ dan zou dit een prachtige overwinning zijn voor klassiek-libertairen en aanhangers van de Oostenrijkse economische denkschool.
De vereniging achter het voorstel luistert naar de naam Monetäre Modernisierung (MoMo). De groepering wil banken verbieden om elektronisch geld te creëren.
Banken kunnen weliswaar nog altijd leningen uitschrijven, maar daarvoor moeten zij geld ophalen bij extra partijen. Maar voor wat betreft zichtrekeningen moet al het geld worden aangehouden, hoe dan ook.
Al sinds vorig jaar is MoMo bezig met het ophalen van de benodigde handtekeningen. De kaap van 100.000 (geldige) handtekeningen zou nu overschreden zijn en kan dus officieel ingediend worden.
Uiteraard moet een meerderheid van de Zwitsers dan nog effectief instemmen, bij referendum, met het voorstel.
Hoeft het te verbazen dat Paul De Grauwe als econoom ondertussen al aan De Standaard laat weten dat hij het voorstel een dom idee vindt? Volgens hem zou het systeem van banken niet stabieler worden door Vollgeld.
Volgens De Grauwe ontstaat immers dan bijkomend een sector die actief is in het domein van het schaduwbankieren, waardoor de huidige risico’s en problemen zich simpelweg zullen verplaatsen.