Het onderliggend sentiment op de wereldbeurzen blijft op zijn zachtst gezegd afwachtend. En dat heeft onder andere te maken met de vrees voor een economische groeivertraging. Die vrees is in de afgelopen dagen alleen maar groter geworden na de publicatie van een aantal tegenvallende macro-economische indicatoren in verschillende delen van de wereld. Steeds meer economen verwachten dat de wereldeconomie in de komende maanden een stevig toontje lager zal zingen.
Op de eerste plaats is er het probleem China dat er steeds bedenkelijker begint uit te zien. Niemand twijfelt er inmiddels nog aan dat de Chinese economie aan het stoom aflaten is. De vraag is alleen aan welk tempo ze vertraagt. De recent gepubliceerde cijfers over de verwerkende industrie laten in dat verband weinig goeds vermoeden. Maar daar komt nu ook nog eens de factor Apple bovenop.
De Amerikaanse technologiereus pakte uit met een winstwaarschuwing die onder andere te maken had met een zwakkere vraag in China. Overigens moet niet alleen de Chinese manufacturing sector een toontje lager zingen, ook in Italië en Polen gebeurt hetzelfde. Niet toevallig heeft ook de koperprijs flink van zijn pluimen moeten laten. Op de London Metal Exchange moet nog iets meer dan 5800 dollar voor een ton koper worden betaald en dat is het laagste niveau sinds september van vorig jaar.
The Bloomberg Industrial Metals Subindex, die niet alleen koper maar aluminium, nikkel en zink bevat, is teruggevallen tot een dieptepunt voor de afgelopen 2 jaar. Het ziet er steeds meer naar uit dat de goudmarkt garen bij deze evolutie zal kunnen spinnen. Jim Wyckoff, senior analyst bij Kitco Metals, spreekt over het goud als over ‘safe-haven buying’. Hij verwacht dat de goudprijs zal blijven stijgen naarmate de macro-economische indicatoren verder zullen tegenvallen.
Informatiedag fysiek Goud & Zilver
Gratis munt bij kennismakingsgesprek
Aanvraag dealership