Biedt een belegging in zilver nog potentieel? Afgaande op het gedrag van de zilvermarkt moet op deze vraag zonder meer positief geantwoord worden. De zilverprijs perste er vorige week weer eens een spurtje uit en kwam zonder veel moeite postvatten boven het niveau van 20 dollar per troy ounce. Daarmee is dit edelmetaal één van de best presterende grondstoffen dit jaar. Op 1 augustus bedroeg de prijsstijging bijna 50%, tegenover een stijging van de goudprijs met slechts 22%. In dit geval is goud dus de achterblijver.
Steeds meer analisten drukken hun vertrouwen uit in de hausse bij het zilver, de kans lijkt steeds groter dat de zilverprijs in de komende weken en maanden boven de vorige piek van bijna 50 dollar zal uitstijgen. Die piek werd bereikt in 2011. De zilvermarkt staat bekend om haar volatiel karakter, grote prijsbewegingen zijn er eerder regel dan uitzondering. Gemiddeld bedroeg in het verleden de stijging tijdens een haussemarkt 339%. Wanneer dat ook ditmaal zo zal zijn, hebben we nog een flinke stijging voor de boeg.
Maar ook naar beneden toe is er heel wat ruimte. Vanaf de piek in de buurt van 50 dollar in 2011 daalde de prijs met meer dan 70%, waarbij de bodem slechts in december van vorig jaar werd bereikt. Het zal anderzijds ook duidelijk zijn dat zilver in haussemarkten steeds goud het nakijken geeft. Tussen 2000 en 2011 steeg de goudprijs met 550%. De zilverprijs liet in dezelfde periode echter een stijging met 800% optekenen. In de voorbije 40 jaar heeft zilver tijdens haussemarkten voor de edelmetalen steeds beter gepresteerd dan goud.
Maar een aantal zilvermijnen presteerde in een recent verleden nog veel beter. First Majestic Silver (AG) liet een stijging met een ongelooflijke 3500% optekenen, Great Panther Silver (GPL) kwam met plus 2800% aardig in de buurt. De aandelen van de zilvermijnen reageren dus met een hefboomeffect op de stijging van het onderliggende metaal, zoals trouwens ook de goudmijnaandelen het telkens beter doen dan het goud zelf. Maar betekent dit dat we ons fysiek zilver stante pede inwisselen voor zilvermijnaandelen? Dat is geenszins het geval. Het probleem is dat de mijnbouwaandelen bijzonder kwetsbaar zijn in periodes dat het sentiment op de beurs slecht is. Tegen die achtergrond geven we dus de voorkeur aan fysiek zilver en goud boven mijnbouwaandelen.