Al jarenlang horen we vertellen over het potentieel dat de zilverprijs nog zou bezitten, potentieel dat veel groter zijn dan dat van de goudprijs. De zilvermarkt is echter een markt die door de meeste beleggers niet wordt gevolgd, in het beste geval beperken deze zich tot de goudmarkt. Maar op kousenvoeten is zilver nu op weg om eerherstel te vragen. Onlangs tikte de prijs voor het witte metaal aan op het hoogste niveau in bijna 2 jaar. En bovendien lijkt het opwaarts potentieel daarmee niet te zijn opgebruikt.
Volgens FactSet is het van 28 juli 2014 geleden dat de zilverprijs nog zo hoog werd afgevlagd. Jim Wyckoff, senior technical analist bij Kitco, verwijst naar een facet van het zilver waar eigenlijk weinig rekening mee wordt gehouden. De vraag naar zilver is minder gebonden aan de speurtocht naar veiligheid dan bij goud het geval is. De oorzaak moet natuurlijk gezocht worden in het feit dat het witte metaal in tegenstelling zijn gele neefje ook industriële toepassingen heeft. En dus kan profiteren van een opleving van de wereldeconomie.
De jongste dagen was er nogal wat te doen over de gold-silver ratio of de gold-silver spread. Is zilver op de huidige prijsniveaus nu al dan niet correct gewaardeerd ten opzichte van goud? Een vraag waarop het antwoord natuurlijk niet zo makkelijk te geven is. De gold-silver ratio is begin juli teruggevallen tot onder 70, na eerder dit jaar nog boven de 80 te hebben genoteerd. Volgens de technische analisten is het nu even welletjes geweest en zal er wat stoom afgelaten moeten worden. Maar dat betekent niet dat de zilverprijs geen volgende explosieve stijgingsfase in de vingers kan hebben, wel integendeel.
De gold-silver ratio noteert nog altijd ver boven zijn historisch gemiddelde, dat naargelang de bron in een range van 35 tot 45 gesitueerd mag worden. Het dieptepunt ligt zelfs nog een heel eind onder dat niveau, meer bepaald onder het niveau van 20. Vroeg of laat zal de ratio terugvallen op dat gemiddelde of zelfs daaronder. Wat betekent dat de zilvermarkt nog in vuur en vlam kan komen te staan. Bovendien moeten we er ook nog eens op wijzen dat het goud zelfs nog een forse opwaartse beweging in de vingers kan hebben. Het zilver kan ons dus nog in aangename zin komen verrassen.