Op de markten voor edelmetalen was de stemming in de afgelopen weken eerder mat. De goudprijs zette nogmaals een paar stapjes terug en viel terug onder de psychologisch belangrijke grens van 1300 dollar. Van een totale uitverkoop op de goudmarkt was echter geen sprake, in de afgelopen dagen bleef het goud zoeken naar een bodem. En die lijkt alleszins voorlopig te zijn gevonden.
Daarbij was het opvallend dat de zilverprijs beter standhield dan de goudprijs. Van euforie op de zilvermarkt was uiteraard geen sprake, maar voorlopig kan zilver zich handhaven boven het niveau van 16 dollar per troy ounce. De gold ratio, de verhouding tussen goud en zilver, bevindt zich momenteel nog steeds rond 80. Dat betekent niet meer of niet minder dan dat zilver momenteel erg goedkoop is ten opzichte van goud.
Het kan geen kwaad om eens te kijken wat er gebeurde wanneer de gold ratio in het verleden ook in de buurt van 80 noteerde. Dat was bijvoorbeeld het geval in 2009 en in de daaropvolgende periode schoot de zilverprijs maar liefst 400% hoger. Zit er ook ditmaal zo’n sterke prijsstijging aan te komen? 100% garantie daaromtrent kunnen we niet geven, maar de kans bestaat wel dat dit inderdaad het geval is.
Er zijn namelijk nog een paar andere factoren waar de zilverprijs moed uit kan putten. Op de eerste plaats is er natuurlijk de inflatie. Die bevindt zich momenteel op 2,36% en dat is een hoger niveau dan de Amerikaanse centrale bank wenselijk acht. Bovendien heeft de olieprijs de wind in de vleugels en een hogere olieprijs vertaalt zich automatisch in hogere olieprijzen. Want zowat alle industriesectoren zijn gevoelig voor bewegingen in de energieprijzen. Wanneer de inflatie verder aantrekt, zullen de beleggers weer meer goud en zilver kopen. Omdat zilver goedkoper is dan goud, is een forse stijging van de zilverprijs dan ook niet bij voorbaat uitgesloten.
Nu goud kopen
Waar goud kopen?
Contact in u buurt