Het is ongetwijfeld een understatement wanneer we stellen dat de zilvermarkt zich zeer volatiel blijft gedragen. De cijfers daaromtrent spreken boekdelen: in de eerste helft van november werd een troy ounce zilver in een wip en een zucht ruim 7% goedkoper. Daarmee viel de zilverprijs terug tot iets boven 16,50 dollar. De verkoopgolf deinde echter vrij snel weer uit, waardoor er ruimte voor herstel kwam.
De correctie bij zilver kan niet los gezien worden van wat er op de goudmarkt gebeurt. Daar herhaalt zich telkens het scenario dat bepaalde marktpartijen van dagen met weinig omzet gebruik proberen te maken om de goudprijs naar omlaag te duwen. Dat lukt meestal wel, zij het dat het effect van die ingrepen telkens geen lang leven beschoren is. In verband met die herhaaldelijke ingrepen op de markten voor edelmetalen wordt onder andere een beschuldigende vinger uitgesproken naar banken als JP Morgan Chase.
Maar de regelmatige correcties in de prijs kunnen niet beletten dat zilver in vergelijking met goud erg goedkoop blijft. Algemeen wordt verwacht dat de zilverprijs met een hefboomeffect zal reageren op een stijging van de goudprijs. De goud/zilver ratio staat momenteel op ongeveer 86 en dat is een historisch hoog niveau. Het witte metaal moet dus ook in staat worden geacht om bij een min of meer stabiele goudprijs te stijgen.
Bovendien dreigt op lange termijn een tekort op de zilvermarkt te ontstaan. Veel zilverproducenten hebben vanwege de lage prijs niet of niet voldoende geïnvesteerd in het aanboren van nieuwe voorraden. Dat moet op termijn automatisch leiden tot minder aanbod op de markt, waardoor de prijs alleen maar kan stijgen. Bekeken over wat langere termijn blijven zowel goud als zilver interessante beleggingen.
Wat doe ik best voor de globale reset?
Maak een afspraak en wordt de grote winnaar!
Meer weten over het financiële eindspel?