De afgelopen dagen bleef de handel levendig op de goudmarkt, waarbij de goudprijs de kaap van 1350 dollar in het vizier heeft gekregen. Dat betekent dat de weerstand op 1320 dollar werd opgerold. Of die doorbraak een blijvend karakter zal krijgen, moet nog afgewacht worden. Het is in ieder geval opvallend dat goud opnieuw op de voorgrond is gekomen nu Bitcoin naar de achtergrond is verdwenen.
De sterkte van het goud kan automatisch gelinkt worden aan de zwakte van de dollar. In de afgelopen maanden was er steeds een omgekeerde correlatie tussen het goud en de dollar. Wanneer de dollarkoers steeg, daalde de goudprijs. En vice versa. De druk op de dollar is nog altijd niet verminderd, zoals blijkt uit het feit dat de dollarkoers gisteren een nieuw dieptepunt voor de afgelopen 3 jaar liet optekenen. De beleggers liggen er dus duidelijk niet wakker van dat de Amerikaanse centrale bank naar verwachting dit jaar haar basisrente 3x zal verhogen.
Maar wat de rentepolitiek van de Amerikaanse centrale bank betreft, moet in ieder geval ook de inflatie in de gaten gehouden worden. Een plotse onverwacht opstoot van het inflatieniveau zou de FED er toe kunnen brengen om de rente in een versneld tempo te verhogen. Maar van dat idee worden de forexmarkten ook niet bepaald vrolijker, de verwachting van hogere rentevoeten kan de dollar geen soelaas bieden.
De vooruitzichten voor het goud zien er dus nog goed uit, maar hierbij dient opgemerkt worden dat het sentiment bij de andere edelmetalen gemengd is. Het zwakke broertje is momenteel het zilver, dat het tempo van het goud niet kan volgen. De zilverprijs krijgt maar geen vaste voet aan de grond boven het niveau van 17 dollar per troy ounce. Maar we weten dat de zilvermarkt meestal met vertraging én een hefboomeffect reageert op wat er op de goudmarkt gebeurt. Als achterblijver is zilver dus zonder meer nog koopwaardig.
INFORMATIEAVOND GOUD & ZILVER
Exclusieve zilveren 10 kilo munt : 99 stuks
Gratis advies bij u thuis