De zilverprijs is recent opnieuw flink gestegen en voor die stijging zijn verschillende factoren verantwoordelijk. Op de eerste plaats was er natuurlijk de stijging van de goudprijs. Voor een troy ounce goud moet opnieuw 1200 dollar betaald worden. Daarnaast profiteert zilver natuurlijk ook van de opnieuw toegenomen vrees voor inflatie. In Duitsland staat de inflatie opnieuw op 1,90%, of vlakbij het door de ECB gewenste doel van 2%.
Zilver kan de grote verrassing van 2017 worden, ook al omdat de industriële vraag naar het edelmetaal nog steeds een stijgende trend vertoont. Bovendien stijgt ook de vraag vanuit de hoek van de beleggers. Maxwell Gold van ETF Securities stelt vast dat de vraag naar de Physical Silver Shares ETF’S (SIVR) bovengemiddeld groot is. De verhandelde volumes in deze ETF’s zijn recent sterk toegenomen.
In 2016 is de goudprijs met 15% gestegen en tot dusver is er ook in 2017 al sprake van een stijging met 8%. Over de afgelopen 12 maanden is de zilverprijs met 21% gestegen. Maar dit kan nog maar het begin zijn van de grote opwaartse beweging in de zilverprijs. Gold gelooft dat de zilvermarkt dit jaar sterk zal blijven, hij merkt op dat het witte metaal ten opzichte van het goud nog altijd ondergewaardeerd is.
In januari is de gold/silver price ratio met 3,40% gedaald. Die ratio staat echter nog steeds op 70, terwijl de gemiddelde stand over een langere termijn minder dan 60 bedraagt. Historisch gezien bedraagt de correlatie tussen goud en zilver ongeveer 0,80. Volgens Gold valt het niet uit te sluiten dat de zilverprijs op een bepaald moment zal exploderen. In de huidige omstandigheden geven we nog steeds de voorkeur aan fysiek zilver, want aan afgeleide producten zoals ETF’s blijven bepaalde risico’s verbonden.
Klik hier voor gratis advies omtrent fysiek goud en zilver
Waar goud en zilver kopen in u buurt
Numismatische gouden en zilveren munten