Zal de goudprijs stijgen tot 10.000 dollar per troy ounce? Als het van Jim Ricards afhangt zal dat inderdaad het geval te zijn. Met de zomermaanden op komst is het zeer zeker de moeite waard om het nieuwste boek van deze Amerikaan bij de vakantieliteratuur te leggen. Want Ricards vertelt u haarfijn waarom u in de huidige omstandigheden goud achter de hand moet hebben. Kwestie van voorbereid te zijn op wat komen gaat. Over welk boek praten we hier? Het betreft ‘The New Case for Gold’.
In dit boek legt Ricards uit dat er in de 21ste eeuw grote risico’s verbonden zijn aan digitaal geld. Hij spreekt letterlijk van een “cyber financial warfare”. Op “Bloomberg Markets” kwam de Chief Global Strategist bij West Shore Funds (Ricards is niet alleen een man van de theorie, hij staat ook met beide voeten in de praktijk) zijn visie op de huidige situatie uitleggen. Kort samengevat komt zijn visie er op neer dat er grote gevaren verbonden zijn aan digitaal geld. Wanneer die gevaren vaste vorm krijgen, zal de goudprijs in een wip en een zucht doorstijgen tot 10.000 dollar per troy ounce, daar is Ricards vast van overtuigd.
Staat u ons toe dat we hier het woord van Ricards overnemen en onze eigen visie op de toekomstige evolutie van de goudmarkt ontplooien. Het is inderdaad zo dat er de overheden veel aan gelegen is om het geld te digitaliseren. De reden daarvoor is duidelijk: door cash te bannen, krijgt de overheid de volledige greep op onze bezittingen. In geval van nood kan ze aanslaan wat ze wil, want vluchten is simpelweg niet meer mogelijk.
Een dergelijke ingreep zal gebeuren wanneer ons financieel systeem de grenzen van haar mogelijkheden heeft bereikt. Op dat moment zal overgestapt worden naar een plan B, plan dat momenteel al volop wordt voorbereid. Dat plan B zou er uit bestaan dat het ‘nieuwe geld’ zou gebaseerd zijn op een combinatie van de Special Drawing Rights van het IMF met een bepaalde hoeveelheid goud. Concreet wil dit zeggen dat de vraag naar goud zal exploderen, waardoor uiteraard hetzelfde goud gebeuren met de goudprijs. Onnodig om te zeggen dat in geval ook zilver, platina en de andere edelmetalen naar hogere regionen gekatapulteerd zou worden.