Op basis van de evolutie van de beurskoersen op Wall Street is er weinig of niets aan de hand. De beurzen hebben de correctie uit de eerste weken van dit jaar goed verteerd en dat is onder andere te danken aan de Amerikaanse centrale bank. Die kondigt met de regelmaat van een klok aan dat de rentevoeten in een afzienbare toekomst zullen normaliseren. De FED hoopt door deze stelling regelmatig te herhalen de beleggers van haar gelijk te overtuigen. Maar zo makkelijk zal dat niet lukken, want de deelnemers aan de financiële markten hebben verdomd goed in de gaten dat niet alles koek en ei is.
De Amerikaanse bedrijfsresultaten zijn nu al 3 kwartalen op rij gedaald en daar zal ongetwijfeld nog een vierde kwartaal bijkomen. Het gemiddelde inkomen van een Amerikaan is nu lager dan het 10 jaar geleden was. En volgens de economen van JP Morgan Chase is de kans één op drie dat de economie in de Verenigde Staten opnieuw op een recessie afstevent. Tegen die achtergrond staan de beloftes van de FED over een normalisering van de rentevoeten als een tang op een varken. Die rentevoeten zijn negatief en zullen dat nog wel een tijdje blijven.
Bill Bonner, de voorzitter van Bonner & Partners, durft hardop te zeggen wat anderen stilaan beginnen te denken. We hoeven ons geen illusies te maken: de rentevoeten zullen zich nooit normaliseren. De FED is volgens Bonner veel te gehaast om aan die normalisering te beginnen. Na 7 jaar van ZIRP (zero-interest-rate policy) hebben de centrale banken, met op kop dus de Amerikaanse, een heleboel scheef getrokken in het financieel en economisch landschap. Bonner verkiest het om de dingen te zeggen zoals ze zijn. De afwijkende monetaire politiek van de afgelopen jaren heeft geleid tot speculatie, vergissingen en een foute toewijziging van investeringen.
De financiële planten die in een dergelijke omgeving opgroeien zijn volgens Bonnen groteske mutanten die alleen met grote dosissen liquiditeiten overeind gehouden kunnen worden. Om dergelijke zombies uit te roeien, zouden veel slechtgeleide bedrijven failliet moeten gaan. Maar dat kan de FED niet laten gebeuren. De Amerikaanse centrale bank heeft overal zitten pochen dat ze de kredietcyclus beheerst en wanneer het onkruid wordt gewied zou blijken dat de FED helemaal niets onder controle heeft. En dus zal ze volharden in de boze, in casu het vasthouden aan extreem lage rentevoeten. Zeg maar dat wij het gezegd hebben.