Een Amerikaans spreekwoord trekt de exploitatie van goud eigenlijk in het belachelijke. Volgens dat spreekwoord is een goudmijn een gat in de grond met een gek er naast die uit de bol gaat van enthousiasme over zijn ontdekking. Maar alle gekheid op een stokje: bij de bepaling van de goudprijs is het uiteraard belangrijk wat er wel en wat er niet uit dat gat komt. Of om de vraag rechtstreeks te stellen: komt er veel of weinig productie uit dat gat?
Een grote productie veronderstelt een groot aanbod van goud op de markt, met als gevolg dat de prijs onder druk kan komen te staan. Het omgekeerde geldt uiteraard ook, wanneer er weinig erts wordt boven gehaald is er sprake van schaarste op de markt en kan de goudprijs stijgen. De analisten doen dan ook veel moeite om te achterhalen hoe het zit met de goudproductie. Ze stellen daarbij één belangrijke vraag en die luidt als volgt: “Wanneer is de productiepiek bij het goud bereikt?”
Arnaud Delaunay van Leleux probeerde een antwoord op deze vraag te formuleren en hij baseerde zich daarvoor op het verslag van de Goldman Sachs Metals and Mining Conference uit het jaar 2014. In dat verslag staat te lezen dat een topman van Goldcorp Group veronderstelt dat die piek waarschijnlijk in december vorig jaar zou zijn bereikt geworden. Concreet wil dat zeggen dat die productie in de komende maanden en jaren geleidelijk aan zou afnemen.
De reden hiervoor moet gezocht worden in het feit dat er 20 jaar geleden een piek was in de ontdekking van nieuwe goudvoorraden. Die mijnen zijn nu in exploitatie, hun goud heeft inmiddels de markt bereikt. Wat wil dit zeggen voor de goudprijs? Op zich niet zo heel veel, die prijs gehoorzaamt aan een combinatie van factoren. De factor productie alleen is dus niet zaligmakend. Maar ook de cijfers van de World Gold Council tonen aan dat de productie geleidelijk aan afneemt. Minder aanbod aan de markt betekent dat de weg open komt liggen voor hogere prijzen. Rekening gehouden met de explosieve situatie waarin we ons momenteel bevinden, zou het ons niet verbazen dat de goudprijs binnen afzienbare tijd zal exploderen. Op langere termijn pleiten alle factoren in de richting van (fors) hogere goudprijzen.