Kelvin Dushnisky, president en CEO van Barrick Gold, kreeg heel wat aandacht op een persconferentie waarin hij zijn visie op de toekomst van het goud uiteenzette. Volgens de topman van deze goudmijn leggen de economische problemen in de wereld een stevige bodem onder de goudprijs. Hoe groter de problemen in de wereldeconomie, hoe steviger de edelmetalen op hun poten komen te staan.
Chief Executive Officer Gary Goldberg van Newmont Mining, een college van Dushnisky, deed ook zijn duit in het zakje. Hij legde uit elke stijging van de goudprijs met 100 dollar een extra bijdrage van 350 miljoen dollar aan cash flow aan zijn bedrijf levert. Daardoor is Newmont Mining in staat om de uitstaande schulden in versneld tempo af te bouwen. Een voorbeeld dat in de komende maanden ongetwijfeld ook door de collega’s gevolgd zal worden. Hoewel de CEO van Barrack Gold daar niets concreets over heeft gezegd.
De schulden van Newmont Mining bedragen nu 1,40x de winst en Goldberg is van plan om die verhouding terug te dringen tot onder 1 over een periode van 2 tot 3 jaar. Met de ruggensteun van een hogere goudprijs heeft de koers van het aandeel Newmont al een stevig ritje achter de rug. De kans is groot dat die koers in de komende weken en maanden zal blijven stijgen, tenminste wanneer het goud een handje wil blijven toesteken.
Maar misschien wil u weten waarom we toch de voorkeur geven aan fysiek goud boven goudmijnaandelen, hoewel de meeste analisten over elkaars voeten rollen om kansrijke mijnbouwaandelen te tippen. Eigenlijk is dat heel eenvoudig. De aandelen van de mijnbouwbedrijven volgen altijd op de eerste plaats de evolutie van de beurskoersen. Wanneer die stijgen, is er geen vuiltje aan de lucht. Maar wanneer het gaat stormen op de beurzen zullen de goudmijnaandelen de dans niet kunnen ontspringen, zoals in het verleden meermaals is bewezen. Daarom ons duidelijke keuze voor het enige echte en niet voor substituten. Of fysiek goud dus, en geen goudmijnaandelen.