Als titel boven een blog is ‘Waarom de zilverprijs vanuit onverwachte hoek een duwtje in de rug kan krijgen’ natuurlijk veelbelovend. Het probleem met blogs is dat vaak de titel de lading onvoldoende dekt. Dat wil zeggen dat onder een veelbelovende titel een nietszeggend artikel volgt. Dat willen we onze lezers besparen, zodat we wel degelijk een boodschap gaan brengen. Bovendien is het er eentje waar tot dusver maar weinig aandacht is besteed. Ten onrechte, wanneer u het ons vraagt.
De zilverprijs is dit jaar gestegen in reactie op de stijging van de goudprijs, maar de beweging is minder heftig geweest dan bij het gele metaal. Traditioneel kan de belegger via zilver met een hefboomeffect beleggen in goud, zodat we dus nog een inhaalbeweging te goed kunnen hebben. Want wie enige kennis heeft van de zilvermarkt, weet dat er met dit edelmetaal iets bijzonders aan de hand is.
Zilver is namelijk in de meeste gevallen een bijproduct bij de winning van andere metalen. Ongeveer 2/3de van de wereldwijde zilverproductie wordt namelijk op die manier gewonnen. Vooral bij de exploitatie van koper, zink en lood wordt zilver als bijproduct aan de oppervlakte gebracht. De afgelopen jaren is de productie van zilver dus sterk gestegen, want er was een sterke vraag naar industriële metalen vanuit China.
De Chinese economie heeft echter met groeiproblemen af te rekenen gekregen, waardoor de vraag naar koper, zink en lood fors is gedaald. Als gevolg daarvan is de productie van deze basismetalen eveneens fors teruggeschroefd, met als gevolg dat ook de productie van zilver sterk is gedaald. En hier wringt dus het schoentje. Naarmate de goudprijs verder stijgt, zal blijken dat er een tekort is aan zilver op de markt. Op dat moment zal het hefboomeffect optreden, de zilverprijs zal letterlijk de lucht in gekatapulteerd worden. Verstandige lezers bereiden zich beter voor op dat moment.