Politiek davert Europa al een tijdje op zijn grondvesten. Het scheelde maar een haartje of de als extreem-rechts bestempelde Norbert Hofer was de volgende president van Oostenrijk geworden. In Frankrijk is Marine Le Pen aan een opmars bezig die nog lang lijkt te gestuit, in Duitsland krijgt Alternative für Deutschland heel wat aanhang gekregen. Een ander teken aan de wand is ongetwijfeld dat in België het Vlaams Belang weer aan populariteit wint, dit ten koste van de NVA. De opkomst van populisme en nationalisme is in Europa een feit waar we niet omheen kunnen.
En als we Martin Armstrong mogen geloven, hoeft dat niemand te verbazen. De opkomst van populisme en nationalisme in Europa is volgens Armstrong onvermijdelijk geworden, gezien de houding van de politici. Die denken dat ze slimmer zijn dan de grote massa en ze trekken zich dan ook geen barst aan van wat de man in de straat zegt of denkt. Het is zo ver gekomen dat onze politici op elk niveau verantwoordelijkheidsgevoel missen. Ze doen er maar op los, zonder na te denken over de gevolgen van de door hen gevoerde politiek.
Martin Armstrong stelt dat de opkomst van ‘derde partijen’ (partijen die populistisch en nationalistisch zijn) een feit is waar we niet meer omheen kunnen. De politiek slaagt er niet meer in om politieke trends met economische trends te laten corresponderen. Bovendien moeten de burgers zich blauw betalen om de gevolgen van de politiek van de overheden te betalen. Dat geldt uiteraard al langer voor Europa, maar ook in de Verenigde Staten wordt steeds luider geklaagd over de hoogte van de belastingen.
Volgens Martin Armstrong krijgen we wat we verdienen, want we hebben een generatie van onbekwame politici aan de macht geholpen. Maar die politici gaan daar op hun beurt een zware rekening voor moeten betalen, want hun geloofwaardigheid is afgezakt tot onder het nulniveau. In Europa staat de Europese Unie bloot aan middelpuntvliedende krachten, maar ook in de Verenigde Staten wordt de trend naar autonomie steeds sterker. Onder andere in de staten Vermont en Hawaï zijn al separatistische bewegingen ontstaan. Armstrong is van mening dat dit nog maar het begin is en dat we ons aan meer van hetzelfde mogen verwachten.