We hebben al meermaals gehoord dat Jim Ricards voorspelt dat de goudprijs zal doorstijgen tot in de buurt van 10.000 dollar per troy ounce. De vraag is echter op welke basis hij deze stijging verwacht. Heel eenvoudig, volgens Ricards wordt de goudmarkt van A tot Z gemanipuleerd. Een aantal marktpartijen doet zijn uiterste best om het goud in toom te houden, iets wat ongetwijfeld gebeurt in opdracht van een hogere instantie. En wanneer we Ricards mogen geloven (en we zien geen reden om dat niet te doen) zou de ultieme opdrachtgever uiteindelijk China zijn.
Monetair expert (zo mogen we hem wel noemen) Jim Rickards zet zijn visie uiteen in zijn nieuwste boek The New Case for Gold, een boek dat we overigens alleen maar kunnen aanbevelen. Ricards onderzoekt de factoren die de goudprijs in de komende jaren zullen beïnvloeden. Hij komt tot de conclusie dat het goud eigenlijk alleen maar de pannen van het dak zal kunnen spelen, dit vanwege het feit dat het huidige systeem van papieren geld gedoemd is om ten onder te gaan. Het zal vervangen worden door een ander dat deels op goud gebaseerd zal zijn.
Ricards haalt de mosterd onder andere bij Professor Rosa Abrantes-Metz, verbonden aan de New York University Stern School of Business en wereldwijd expert wat betreft de manipulatie van de goudprijs. De sleutel van het hele verhaal ligt in China, een land dat officieel over 1700 ton aan goudreserves beschikt. Maar het eigenlijke cijfer ligt veel hoger, want China weigert hardnekkig om de juiste cijfers bekend te maken. Waarschijnlijk ligt echte cijfer boven 5000 ton.
Abrantes-Metz kijkt naar de import in China vanuit Hong Kong, waar wel officiële cijfers over bekend zijn. Die export bedraagt 700 tot 800 ton goud per jaar. Het land zelf produceert elk jaar ongeveer 450 ton. Bekeken over 6 jaar komt dat neer op ongeveer 9000 ton. Uitgaande van 70% voor privé-gebruik en 30% voor de overheid wordt het cijfer van 5000 ton makkelijk bereikt. Maar het streefdoel is 8000 ton wanneer het land op gelijke voet met de VS wil deelnemen aan een nieuw financieel systeem deels gebaseerd op Special Drawing Rights en deels op goud. Die 3000 ton extra opslaan zal volgens Ricards de goudprijs onvermijdelijk richting 10.000 dollar sturen.