Op de goudmarkt heerst vooralsnog de grootst mogelijke onduidelijkheid. De goudprijs slaagt er maar niet meer in om een vuist te maken, waarbij de kaap van 1300 dollar per troy ounce eens te meer te hoog gegrepen lijkt. Idem voor de zilvermarkt, waar de zilverprijs voorlopig alleen maar kan dromen van een doorbraak boven het niveau van 17 dollar per troy ounce. Toch is er nog altijd wel degelijk interesse voor een belegging in goud.
En dan op de eerste plaats van de kant van de Europese beleggers. Dat blijkt uit de instroom van vers kapitaal in de ETF’s die in goud beleggen. In november hebben die meer dan 9 ton goud gekocht. In Europa kochten de goudtrackers 15,80 ton goud als gevolg van een verhoogde interesse van de beleggers voor deze ETF’s. In de VS was er anderzijds een outflow van 5,40 ton. De Amerikaanse beleggers geven dus de voorkeur aan aandelen of zelfs Bitcoin boven goud.
Het was al de tweede maand op rij dat er een outflow was van Amerikaanse beleggers uit goudtrackers. Dat was overigens ook in Azië het geval, zij op het kleinere schaal. Mogen we hieruit besluiten dat de Europeanen wat meer realiteitszins aan de dag leggen dan beleggers elders in de wereld? Deze conclusie zou misschien wat voorbarig zijn. Het betreft niet meer dan een momentopname, volgende maand kan de situatie er helemaal anders uitzien.
Bovendien blijft het de vraag of de belegger wel via ETF’s in goud moet beleggen. In feite geeft zo’n tracker alleen in theorie recht op een bepaalde hoeveelheid goud, het is onmogelijk om concreet aan te wijzen waar dat goud zich bevindt. In geval de beleggers vragen voor fysieke levering, zou wel eens kunnen blijken dat er veel te weinig fysiek goud voorradig is om iedereen zijn portie te geven. We geven dus duidelijk de voorkeur aan fysiek goud en dat niet alleen vanuit beleggingsstandpunt maar op de eerste plaats als garantie voor de behoud van welvaart. In onzekere tijden krijgt ‘the real thing’ van ons duidelijk de voorkeur.
Kanaal Z - Munten
Waarom Goud kopen?
Verborgen geheimen