Op het eerste gezicht lijkt er geen vuiltje aan de lucht te zijn, het sentiment op de financiële markten blijft zonder meer uitstekend. Ondergronds rommelt er echter van alles. En naar de oorzaak van dat gerommel moet niet langer gezocht worden: de oorzaken van de vorige crisis zijn nog niet opgelost. John Mauldin va MauldinEconomics.com vreest dat we daar op een pijnlijke manier aan herinnerd zullen worden wanneer de volgende crisis zich aanbiedt.
Die volgende crisis zal namelijk aantonen dat de liquiditeit is opgedroogd en dan meer bepaald op het High Yield segment van de obligatiemarkten. De wet Dodd–Frank heeft de banken verboden om nog op te treden als market makers op de kredietmarkten, een functie die ze meer dan een eeuw hebben waargenomen. Het wegvallen van die functie als market makers kan verstrekkende gevolgen hebben.
Wanneer om één of andere reden de beleggers hun junk bonds beginnen te dumpen, zal blijken dat er een tegenpartij is om de verkoopgolf op te vangen. In een volgende fase zal blijken dat veel ETF’s die vuilbakobligaties aan boord hebben genomen in de hoop toch nog enig rendement te realiseren. Ook op de markt voor deze exchange traded funds zal een verkoopgolf beginnen die op zijn beurt eveneens in een lege markt terecht komt.
Marko Kolanovic, bij J.P. Morgan Chase global quantitatief en derivatenanalist, schreef over dit onderwerp een rapport getiteld “What Will the Next Crisis Look Like?”. Hij concludeert dat het ontbreken van een tegenpartij de koersen van zowat alles en nog wat in een diep gat zal duwen. Er is maar één uitzondering op deze regel: goud, zilver en de andere edelmetalen zijn wel nog vlot verhandelbaar en bovendien zwaar ondergewaardeerd. Goud & Co zullen dus kunnen ontsnappen aan de verkoopgolf die onvermijdelijk met de volgende crisis gepaard zal gaan.
Kanaal Z - Munten
Waarom Goud kopen?
Verborgen geheimen