Op de goudmarkt was er in de afgelopen weken vuurwerk te beleven. De kaap van 1300 dollar per troy ounce werd zonder zichtbare moeite gerond en de volgende afspraak voor het goud ligt nu op 1400 dollar. De recente stijging van de goudprijs had vooral te maken met de spanningen rond Noord-Korea, spanningen die in de afgelopen weken hoog zijn opgelopen. En van een echte afkoeling is nog altijd geen sprake.
Het vreemde van de zaak is dat het herstel van de goudprijs weinig enthousiasme uitlokt bij de analisten, eerder het tegendeel lijkt waar te zijn. Kristoffer Inton van Morningstar is van mening dat de fundamentals onder de markt eerder flauw zijn, afgezien van het feit dat de vraag vanuit de kant van de beleggers de afgelopen weken sterk is gestegen. Maar die trend van een gestegen vraag is zeker niet algemeen. In dat verband verwijst Inton naar de zwakke vraag naar gouden juwelen in China en India.
Die vraag vertoont de afgelopen jaren een dalende trend, met als gevolg dat de globale vraag naar goud het laagste punt in 7 jaar heeft bereikt. Het zijn dus volgens Inton de beleggers die de prijzen voor edelmetalen (want ook zilver ligt weer goed in de markt) opjagen. En die beleggers vormen een onstabiele factor, want zij komen en gaan. Vandaag is het goud en morgen is het weer vastgoed, obligaties of iets anders.
De redenen om goud aan te houden hebben echter niets te maken met winsten die op korte of op middellange termijn, maar wel met de fundamentals op langere termijn. Die fundamentals zeggen dat er iets grondigs mis is met ons financieel systeem. Maar daar heeft een analist als Inton natuurlijk geen boodschap aan, want die mannen hebben de gewoonte om niet verder te kijken dan de neus lang is. Tegen de achtergrond van de huidige situatie is het een absolute must om goud aan te houden, niet om kortzichtige winsten te realiseren, maar wel voor het behoud van welvaart.
Gouden Munten
Zilveren Kilomunten
Waarom Goud Kopen