In de sector van de goudmijnen is de 'Mining Zombie Apocalypse' inmiddels een begrip geworden. De wetten van vraag en aanbod staan in deze sector namelijk onder druk. Geconfronteerd met een daling van het aanbod kan de goudprijs op termijn volgens Byron King alleen maar stijgen. De man achter Agora Financial wijst er op dat de productie van de 10 grootste goudmijnen in de wereld is gedaald.
Dat heeft te maken met een veelheid van factoren, maar onder andere ook met het feit dat er in de afgelopen jaren veel minder rijke ertslagen worden ontgonnen. Bovendien zijn de belangrijkste spelers uit de goudsector minder gaan investeren in nieuwe capaciteit, dit vanwege het feit dat de goudprijs sinds de piek bereikt in september 2011 vrij fors is gedaald. In de periode voordien was er veel op grote schaal geïnvesteerd, maar veel van die investeringen hebben inmiddels een productie die over het hoogtepunt heen is.
CEO Ivan Glasenberg van Glencore wijst er op dat er momenteel geen nieuwe grote mijnen in ontwikkeling zijn. De output van de bestaande mijnen is in 2016 voor het eerst sinds 2008 gedaald. En dus houdt de de 'Mining Zombie Apocalypse' in dat in geval van een sterk aantrekkende vraag naar goud bij een lager aanbod de prijs alleen maar kan exploderen. Eigenlijk moet alleen maar de vraag gesteld worden wanneer dit scenario realiteit wordt.
In dat verband wordt steeds vaker het woord 'Trumpflation' gebruikt, waarmee de inflatie wordt bedoeld die het gevolg zal zijn van de economische politiek van Donald Trump. De inflatiesignalen zijn in de afgelopen weken alleen maar sterker geworden en die trend zal zich in de komende maanden ongetwijfeld verder zetten. Gekoppeld met aanhoudende geopolitieke spanningen kan dit de goudmarkt alleen maar in vuur en vlam zetten.
Contactaanvraag
Informatieavond Goud & Zilver
Fysiek Goud & Zilver