De goudprijs heeft een daverende start genomen in 2016, wat door de meeste analisten als een positief signaal geïnterpreteerd wordt. ‘Goed begonnen, is half gewonnen’, zo zegt namelijk een spreekwoord. De afgelopen weken zagen we paniekreacties bij beleggers die vreesden de trein te missen. Ze kochten overhaast goud, er geen rekening mee houdend dat de weg naar omhoog niet langs een steil pad loopt, maar wel via allerlei kronkelige wegeltjes.
Wat willen we hiermee zeggen? Heel eenvoudig, voor ons staat het als een paal boven water dat de goudprijs nog een hele rit naar omhoog heeft af te leggen. Maar momenteel bevinden we ons nog niet in het stadium dat het goud door het dak zal vliegen, alhoewel de fundamenten voor zo’n explosieve stijgingsfase zeker al aanwezig zijn. Want u weet of u weet het niet, het financieel systeem zoals we dat nu kennen is gedoemd om eerder vroeg of laat te verdwijnen. Niet meer of niet minder.
Maar zo ver zijn we nog niet, de centrale banken hebben mogelijk nog een paar troeven achter de hand die ze in hun vertwijfeling zonder nadenken zullen uitspelen. De negatieve rentevoeten zijn zo’n troef, de war on cash een andere. Maar die troefkaarten zullen niet kunnen verhinderen dat ze vroeg of laat voor een voldongen feit zullen staan, meer bepaald als het ‘point of no return’ is bereikt. Het vervelende is dat niemand kan voorspellen wanneer dat punt zal worden bereikt. We stellen alleen vast dat de speelruimte voor de overheden en de centrale banken steeds verder opgebruikt raakt.
Nu terug over naar het goud. Sommige beleggers maken zich zorgen over het feit dat insiders goud zouden verkopen, zoals blijkt uit de data verstrekt door de Commercial Commitments of Traders. Vooral goudmijnen zouden van de stijging gebruik maken om te kopen. Dit is echter slechts een tijdelijk fenomeen, veel goudmijnen bevinden zich financieel in nauwe schoentjes en maken dus gebruik van de stijging van de goudprijs om wat extra cash binnen te halen. De managers van die mijnbouwbedrijven zijn echter ook niet gek, ze beseffen maar al te goed alle argumenten pleiten voor een nieuwe stijgingsfase voor het goud.