Op de goudmarkt was in de afgelopen maanden heel wat te doen rond de ‘sharia gold standard’. Wat moeten we hieronder verstaan? De meeste lezers zullen wel weten dat islamitisch bankieren iets heel anders is dan wat wij onder bankieren verstaan. Gelovigen die de leer van Allah volgen, mogen bijvoorbeeld geen rente op hun geld ontvangen en dus moet een heel ander business model uitgewerkt worden en in dat model kan de ‘sharia gold standard’ een rol spelen. Shariah goud kan op termijn de goudprijs helemaal door het plafond jagen.
De World Gold Council (WGC) is samen met Amanie Adivors uit Kuala Lumpur, een onafhankelijk adviesbureau voor Shariah investeringen, en met de Accounting and Auditing Organisation for Islamic Financial Institutions in Bahrein volop bezig met het ontwikkelen van een “shariah standard on gold”, bedoeld om advies te geven over investeringen in goud voor mensen die de wetten van de shariah willen blijven volgen. WGC hoofd Natalie Dempster beklemtoont dat de gevolgen van de invoering van zo’n standaard niet onderschat mag worden.
Beleggen op de islamitische manier kan namelijk een grote toekomst tegemoet gaan, er zijn kolossale bedragen in het spel. Financiële instellingen gebaseerd op de islamitische principes zouden momenteel ongeveer een bedrag van 2000 miljard dollar beheren, maar dat bedrag zal ongetwijfeld in snel tempo toenemen. Betrouwbare berekeningen wijzen in de richting van een verdubbeling in de komende 10 jaar. Wanneer een deel van dat geld richting de goudmarkt vloeit, leidt het geen enkele twijfel dat de goudprijs zal ontploffen.
Goud kan in de islamitische vorm van bankieren bijvoorbeeld gebruikt worden voor het beheren van financiële risico’s en volatiliteit. Ze kunnen de financiële instellingen ook de kans bieden om kredietrisico’s af te dekken en om hun portefeuilles te diversifiëren. Voorlopig zijn die portefeuilles belegd in vastgoed, islamitische obligaties en bepaalde aandelen. Goud, maar ook zilver, platina en andere edelmetalen, kunnen een welgekomen aanvulling op deze opties zijn. Het spreekt vanzelf dat de goudmarkt daar een positief effect van zou ondervinden.