Het minste wat we kunnen zeggen is dat het in Europa opnieuw rommelt. De problemen situeren zich bovendien niet in één land, maar in verschillende landen. Economisch lijkt het wat beter te gaan, maar dat kan ook moeilijk anders gelet op de enorme hoeveelheden geld die de Europese Centrale Bank in het financieel systeem heeft gedropt. En het ziet er niet naar uit dat ze daar binnenkort mee zal stoppen.
Een grote bron van onrust zijn de Franse presidentsverkiezingen. De schaduw van Marine Le Pen hangt over deze verkiezingen. Zelfs wanneer extreem-rechts de volgende president niet mag leveren, zijn de problemen niet opgelost. Het gaat dus niet om de risicopremie die op Franse overheidsobligaties moet betaald worden alleen op de rug van het Front National te schuiven. Die premie is overigens opgelopen tot het niveau van tijdens de crisis van 2012.
Joerg Kraemer, chief economist bij Commerzbank, is van mening dat het uiteindelijk zelfs niet veel uitmaakt of Le Pen de verkiezingen al dan niet wint. Het onderliggend probleem van de monetaire unie blijft hetzelfde: verschillende standpunten over zowel economische als monetaire politiek. Gaat het goed, dan kunnen die problemen vrij makkelijk gecamoufleerd kunnen worden. Maar dat lukt dus niet langer.
Onder druk van de populisten wordt het steeds moeilijker om een compromisoplossing te vinden. Het gezag van de eurosceptici is toegenomen en zal waarschijnlijk nog verder toenemen. De kruik gaat zolang te water tot ze barst en wanneer die barst zal de knal wereldwijd te horen zijn. De schuldencrisis 2.0 is op komst en die zal ditmaal haar oorsprong vinden in het uiteengroeien van de standpunten tussen de landen die deelnemen aan de Europese Unie.
Collectie munten
Zilveren kilomunten
Waarom Goud kopen