De goudprijs moest in de afgelopen dagen opnieuw een paar stapjes terugzetten, waarbij de kaap van 1300 dollar alleszins voorlopig te hoog gegrepen blijkt. Ook de zilverprijs moest een toontje lager zingen, een troy ounce zilver werd op weekbasis 3% goedkoper. De meeste analisten blijven niettemin positief voor het goud, maar er zijn natuurlijk altijd enkele uitzonderingen die de regel bevestigen. De sceptici blijven nog steeds bearish over de evolutie van de goudprijs.
Dat is onder meer het geval met MarketWatch columnist Mark Hulbert, die niet gelooft dat goud en/of de andere edelmetalen de juiste beschermingen tegen de huidige geopolitieke spanningen. Hulbert is niet bepaald een goudkever, dus hoeven we ons niet te verbazen over zijn standpunten. Hij baseert zijn visie overigens op een onderzoek over een aantal geopolitieke spanningen in de jaren 80 en 90. In 61% van de gevallen zou de goudprijs gedaald zijn na een speciale geopolitieke gebeurtenis. Maar het standpunt van Hulbert laten we liever voor wat het is, want concrete details van zijn onderzoek maakte hij niet bekend.
Andere analisten nemen een meer gematigd standpunt in. Dat is onder meer het geval met Carley Garner, hoofdanalist bij DeCarley Trading. Deze is van mening dat de goudmarkt zich wel degelijk optrekt aan de geopolitieke spanningen. Garner sluit een bescheiden prijscorrectie niet uit, waarbij de weerstand onveranderd op 1300 dollar blijft liggen. Voorlopig remt vooral de sterke dollar een verdere stijging van de goudprijs af.
Er is een factor waarover echter zedig wordt gezwegen en dat is de manipulatie van de markt. Tot 2x toe werden in de periode vlak na Pasen grote hoeveelheden futures op de COMEX gedumpt, telkens wanneer de fixing van de goudprijs in Londen te gebeuren stond. Uiteraard weet niemand wie precies achter deze manipulatie zit, maar het is toch opvallend dat zowat iedereen in alle talen zwijgt over wat er zich met de regelmatig van een klok op de COMEX afspeelt. Zou het kunnen dat hier sprake is van een zwijgplicht?
Collectie munten
Zilveren kilomunten
Waarom Goud kopen