Zegt de naam Robert Shiller u iets? Waarschijnlijk is dat niet het geval, maar toch is de man niet de eerste de beste. Shiller is niet alleen een vermaarde Nobelprijswinnaar (uiteraard economie, of wat had u gedacht?), maar bovendien ook nog eens de naamgever van de S&P/Case Shiller Index. Deze index meet de evolutie van de vastgoedprijzen in de Verenigde Staten en wordt door de vastgoedsector standaard gebruikt als barometer voor de gang van zaken. Maar Shiller is ook van andere markten dan alleen maar de vastgoedmarkt thuis.
Ook zijn visie op de wereldeconomie is de moeite van een analyse waard, want hij vertelt zaken die we tot dusver nergens anders hoorden. Robert Shiller kent namelijk de bron van alle wereldproblemen maar al te goed en dat is niet China, quantative easing, de Brexit of één van de andere oorzaken die regelmatig worden aangesleept om te verklaren waarom de zaken niet op wieltjes maar eerder vierkant verlopen. Het komt er volgens deze Amerikaan op aan om ook naar de achterkant van de dingen te kijken.
Wie dat doet, zal tot de conclusie komen dat de technologie de grote boosdoener is. Technologie is namelijk verantwoordelijk voor de vernietiging van grote aantallen jobs. Shiller stelt dat het probleem bij technologie is dat de voordelen er van slechts een minderheid van rijke mensen ten goede komt. Precies vanwege de technologie is er sprake van een toename van de ongelijkheidskloof, het is de technologie die er verantwoordelijk voor is dat de rijken rijker worden en dat de armen armer worden. Zo had u het waarschijnlijk nog niet bekeken.
En Shiller is niet de enige die op deze golflengte zit. Het World Economic Forum waarschuwde dat er tegen 2020 in de grote industrielanden meer dan 5 miljoen jobs verloren zullen gaan als gevolg van wijzigingen op de arbeidsmarkt. Ook researchers aan de Oxford University waarschuwden al in 2013 dat in de Verenigde Staten 47% van alle jobs in gevaar zijn vanwege de automatisering van de economie. Shiller voegt er aan toe dat een terugkeer naar de jaren 50 onmogelijk is, de technologie zal dus in sneltreinvaart blijven vooruitgaan. En een probleem voor het verdwijnen van de jobs kan hij niet aanreiken.