Nog enkele weken en we weten of de Britten al dan niet binnen Europa willen blijven. De uitslag van het geplande referendum lijkt nog altijd aan een zijden draadje te hangen, de voor- en de tegenstanders van Europa houden elkaar min of meer in evenwicht. De waarschuwingen omtrent de mogelijke gevolgen van een Brexit weerklinken echter steeds duidelijker. Die gevolgen zouden wel eens veel groter zijn dan algemeen wordt aangenomen. Onder andere de financiële markten zouden in rep en roer gezet kunnen worden.
Dat is niet het enige gevaar dat de beleggers momenteel wakker houdt. De race naar het Witte Huis kan voor evenveel onrust zorgen als een mogelijke Brexit, zo blijkt uit een rondvraag gedaan door Deutsche Bank AG, JP Morgan Chase & Co. en Standard Bank Group Ltd.. Wat dat kan betekenen, zien we wanneer we de koersevolutie van het Brits pond in de gaten houden. De koers van het pond sterling is teruggevallen tot een dieptepunt voor de afgelopen 7 jaar, dit terwijl de volatiliteit duidelijk is toegenomen.
Hetzelfde lot kan de dollar te wachten staan in de aanloop naar de presidentsverkiezingen van november dit jaar. Op de achtergrond spelen ook de valutaoorlogen of currency wars een rol. Zowel democraten en republikeinen wijzen China als hoofdschuldige aan voor een terugval van het aantal fabrieksjobs in de Verenigde Staten met 14% tijdens het afgelopen decennium. In de Amerikaanse politiek zijn globalisatie en vrije handel steeds meer het mikpunt en uiteindelijk zou de dollar daar wel eens het kind van de rekening van kunnen worden.
Paresh Upadhyaya, directeur currency strategy in Boston bij Pioneer Investments, vreest dat de financiële markten een risicopremie gaan incalculeren voor zowel de Amerikaanse dollar als voor de Amerikaanse beurzen. John Normand, head of foreign exchange, commodities and international rates research bij JP Morgan Chase, zit op dezelfde golflengte. Hij gelooft dat de dollar het in de aanloop naar de presidentsverkiezingen nog wel eens bijzonder moeilijk zou kunnen krijgen. De dollarkoers zou dus wel eens synchroon met die van het pond kunnen bewegen. Wanneer de uitslag van de presidentsverkiezingen de financiële markten in het verkeerde keelgat zou schieten, valt zelfs een heuse dollarcrisis niet bij voorbaat uit te sluiten.