Bent u van plan om binnen afzienbare tijd met pensioen te gaan? In dat geval hebben we slecht nieuws voor u, want de toestand van de pensioenkassen ziet er steeds benarder uit. Wie afhankelijk is van een staatspensioen moet er rekening mee houden dat de overheden overal op hun tandvlees zitten. Tegen het licht van een ongunstige demografische piramide zullen ze vroeg of laat met het schaamrood op de kaken moeten bekennen dat er geen geld meer beschikbaar is om royale pensioenen uit te betalen.
Maar ook de private pensioenkassen zitten tot over de oren in de problemen. Het schoentje wringt hier op de eerste plaats bij de negatieve rentevoeten die het quasi onmogelijk maken om nog een rendement die naam waardig te realiseren. Wie dat niet gelooft, moet maar eens kijken naar de prestaties geleverd door de hedge funds in de voorbije jaren. Met dank aan de centrale geplande financiële markten leverden de fondsmanagers een dramatische underperformance af. Het wordt steeds moeilijker om geld te verdienen in de huidige omgeving.
De pensioenfondsen krijgen eveneens harde noten te kraken, want veel van die fondsen beleggen in Fund of Funds. Dat zijn fondsen die op hun beurt in een waaier van fondsen beleggen. Maar een portefeuille mag zo breed gespreid zijn als maar enigszins mogelijk is, wanneer de fondsmanagers er niet slagen om rendement te realiseren zijn we nog geen stap verder. Zelfs de "vanilla" asset managers kregen het afgelopen jaar een flink pak slaag en zitten als gevolg daarvan al een tijdje stevig op hun tandvlees.
Onlangs publiceerde California Public Employees’ Retirement System, afgekort Calpers, de cijfers over het boekjaar dat op 30 juni werd afgesloten. Het grootste openbare pensioenfonds in de Verenigde Staten presteerde vorig jaar erbarmelijk slechts, met slechts een rendement van 0,60% op de gedane investeringen. Per saldo bleef het fonds dus slechts amper winstgevend. De laatste keer dat het fonds verlieslatend was, was in 2009. Wanneer we daar nog eens aan toevoegen dat Calpers mikt op een rendement van 7,50%, weten we meteen dat de problemen veel groter zijn dan momenteel gedacht. En dat een oplossing allesbehalve voor de hand ligt.