Goud is een edelmetaal dat de afgelopen jaren heel wat geduld van de beleggers heeft gevergd. Ondanks alle onzekerheid waar de financiële markten mee worden geconfronteerd, blijft de goudmarkt in de steigers ‘hangen’. Elke keer dat de goudprijs klaar lijkt te staan om hogere regionen te gaan verkennen, gebeurt er iets waardoor de stijging in de kiem wordt gesmoord. Per saldo blijft het goud ter plaatse trappelen. Hetzelfde geldt uiteraard ook voor zilver en de andere edelmetalen.
Om te weten wat er precies aan de hand is, moeten we de goudmarkt van dichtbij bekijken. En dat blijkt dat er niet één maar verschillende goudmarkten bestaan. Bovendien zijn de spelregels op deze markten anders. Het meest bekend zijn de London over-the-counter markt en de COMEX gold futures markt, de markten met de hoogste verhandelde volumes. Het is op deze markten dat de goudprijs wordt ‘gemaakt’, als we dit woord mogen gebruiken.
Op deze markten wordt echter ‘papieren’ goud veranderd in de vorm van futurescontracten. Dat betekent dat de band met fysiek goud is doorgesneden, maar ook dat ze in feite niet in staat zijn om de fysieke goudprijs te bepalen. Want noch in Londen noch in New York wordt fysiek goud verhandeld. Uiteindelijk plukken ze onbestaand goud uit de lucht, op dezelfde manier als de centrale banken de afgelopen jaren op grote schaal geld uit de lucht hebben geplukt.
De kruik gaat echter zo lang te water tot ze barst. Op een bepaald moment zal blijken dat de kopers van papieren goud de claims op hun bezit niet kunnen uitoefenen omdat er simpelweg te weinig fysiek goud beschikbaar is. Op dat moment zal het kaartenhuisje instorten. Met als gevolg dat het goud aan zijn volle waarde geprijsd wordt en die prijs zal fors boven de huidige prijs liggen. We durven wedden dat hij een veelvoud er van zal bedragen.