In september 2008 – nu dus 10 jaar geleden – veroorzaakte het omvallen van Lehman Brothers de grote financiële crisis waar we vandaag nog steeds de gevolgen van ondervinden. Eén van de mannen die deze crisis voorspelde, was Gary Shilling. De president van consultancy groep A. Gary Shilling & Co was daarbij ruimschoots op tijd, want dit schreef hij in 2004: “Subprime loans are probably the greatest financial problem facing the nation in the years ahead”.
Die rommelkredieten bleken inderdaad bijna de nagel aan de doodskist van het financieel systeem, want dat kon alleen dankzij grootscheeps ingrijpen van de centrale banken overeind gehouden worden. In november ging Shilling nog een stapje verder: “We continue to forecast a 25% fall in median single-family house prices nationwide”. Uiteindelijk daalden de woningprijzen in de Verenigde Staten met 34%, dit op basis van de evolutie van de The S&P CoreLogic Case-Shiller 20-City Composite Home Price Index.
De vraag is wat Shilling denkt over de huidige situatie. Opnieuw steekt hij zijn bezorgdheid niet onder stoelen of banken. Overdreven schulden kunnen de volgende financiële crisis veroorzaken en dan kijkt Shilling op de eerste plaats in de richting van de groeimarkten. Wat er onder andere in Turkije en Argentinië gebeurt, kan een voorsmaakje geven van een algemene crisis die op komst is.
De emerging markets hebben, bedrijven en overheden samen, zowat 8000 miljard dollar aan schulden in dollar uitstaan. De problemen zullen ontstaan wanneer de dollarkoers stijgt als gevolg van de renteverhogingen van de Amerikaanse centrale bank. Volgend jaar moet maar liefst 250 miljard dollar aan schulden terugbetaald worden. Wanneer de groeimarkten door het lint gaan, kan de rest van de wereld snel volgen.
Informatiedag fysiek Goud & Zilver
Gratis munt bij kennismakingsgesprek
25.000 euro + Gratis Zilverbaar