Mark Cuban is ‘berserk’ gegaan op het goud. U zal van dit bericht misschien niet meteen wakker liggen, maar toch is het een interessant weetje. Die Cuban is namelijk niet de eerste de beste. In de Verenigde Staten is hij een bekende miljardair, met een goede neus voor wat er leeft op de financiële markten. Cuban heeft nu grote long posities in het goud ingenomen. Niet via het kopen van fysiek goud, maar via call opties.
Voor alle duidelijkheid: we adviseren u vanwege de te lopen risico’s geenszins aan om dit voorbeeld te volgen. Want aan een belegging in opties zijn hoe dan ook risico’s verbonden. Met zijn call opties rekent Cuban op een hefboomeffect op een stijging van de goudprijs. In vaktermen spreekt men dan van ‘long’ gaan op goud. Het risico is natuurlijk dat de verwachte stijging binnen een bepaalde periode uitblijft, zodat Cuban zijn inzet verloren kan zijn gaan. Want het vervelende aan opties is dat ze slechts een beperkte looptijd hebben.
Cuban is dus wel heel zeker van zijn zaak, hij gelooft heilig in goud, zilver en de andere edelmetalen. En hij is niet alleen. Veel optiebeleggers mikken op een verdere forse stijging van de goudprijs door het kopen van call opties. Dat blijkt uit een forse stijging van de verhandelde volumes op de optiemarkt in Chicago. Het bericht dat Cuban ‘berserk’ is gegaan op de optiemarkt, deed die volumes nog verder aanzwengelen.
Dan Nathan van RiskReversal stelt vast dat de verhandelde volumes momenteel het viervoudige bedragen van wat op gewone dagen aan call opties verhandeld wordt. Bovendien is er vrijwel geen vraag naar put opties, de tegenhangers van call opties waarmee op een daling van de goudprijs wordt gemikt. Maar opties zijn geen spek voor de bek voor gewone beleggers, zij geven beter de voorkeur aan fysiek goud en zilver. Ook goud- en zilvermijnaandelen staan niet op ons verlanglijstje, want als het helemaal misloopt op de beurs zullen deze aandelen de dans waarschijnlijk niet kunnen ontspringen. Zelfs niet wanneer de goudprijs door het plafond vliegt.