Iedereen kent ongetwijfeld het spreekwoord ‘Met alle Chinezen, maar niet met den deze!’. Vrij vertaald wil dit zeggen dat de gebruiker van dit spreekwoord zichzelf wijzer acht dan de doorsnee Chinees. Een enigszins gevaarlijke stelling, want zo dom zijn die Chinezen nu ook weer niet. In de praktijk blijkt China de rest van de wereld een stevige neus te zetten, want niemand weet nog wat te geloven van wat de overheid in Beijing ons komt vertellen.
We weten al geruime tijd dat de cijfers over de Chinese economie met een stevige korrel zout genomen moeten worden. China is een land met een centraal geleide economie en dat betekent in de praktijk dat de overheid beslist met welk percentage de economie mag groeien. En, wonder boven wonder, uiteindelijk blijken de BBP-cijfers altijd overeen te stemmen met het door Beijing vooropgestelde objectief.
Ondanks heel wat twijfels heeft niemand ooit kunnen bewijzen dat de macro-economische indicatoren vervalst zijn, het blijft bij (weliswaar sterke) vermoedens. Maar ook op andere gebieden valt moeilijk te achterhalen wat in China realiteit is en wat er tot het rijk van de sprookjes moet gerekend worden. Zo zijn de officiële cijfers over de Chinese goudhandel op hun beurt volstrekt onbetrouwbaar. Die worden door de overheid gecommuniceerd en die zegt ook hier wat ze wil.
Een aantal analisten hebben onlangs hun wantrouwen geuit over de betrouwbaarheid van de officiële cijfers over de goudhandel. Frank Holmes, Lawrie Williams, Koos Jansen zijn na diepgaand onderzoek tot de conclusie gekomen dat de echte cijfers veel hoger liggen dan wat ons wordt voorgeschoteld. De Chinezen kopen met andere woorden veel meer goud dan ze zelf willen toegeven. En de conclusie mag duidelijk zijn: wanneer dit voor eens en voor altijd doordringt tot de goudmarkt kan de goudprijs niets anders dan ontploffen.
Waarom fysiek goud & zilver kopen
Collectie munten
Terugkeer Goudstandaard