De goudprijs is in de afgelopen weken stevig voor de dag gekomen en dat houdt heel wat beloftes in naar de toekomst toe. De goudkevers zitten op vinkenslag, ze geloven dat het slechts een kwestie van tijd zal zijn alvorens we nog hogere prijzen in de noteringstabellen zullen zien verschijnen. In dat verband werd de magische bull markt grens van 20% in de gaten gehouden. Wanneer het goud een stijging met 20% laat optekenen, bevinden we ons technisch gesproken namelijk in een bull markt. Or een stierenmarkt zo u wil. Inmiddels is het zover: de stijging bedraagt inmiddels ruim 20%.
Daarmee zijn we echter bij een heikel onderwerp aanbeland, namelijk zin en onzin van technische analyse. Welke waarde mogen we aan dit hulpmiddel hechten om toekomstige voorspellingen in de goudprijs te voorspellen? Voor sommige beleggers is die technische analyse een heilig huisje waar niet aan getild mag worden, anderen lachen zich dan weer een breuk wanneer ze zien hoe beleggingsbeslissingen getroffen worden op basis van een paar streepjes of lijntjes. Inderdaad, de vergelijking met koffiedik kijken is dan niet ver weg.
Recent verkeerden de technische analisten weer in euforie nadat op de chart een golden cross was opgedoken, wat neerkomt op het doorkruisen van het 200-daags gemiddelde door het 50-daags gemiddelde. Dit golden cross wordt algemeen beschouwd als een signaal dat een ingezette beweging nog een verlengstuk kan krijgen. Op basis van dat gouden kruis zou de goudprijs dus verder kunnen stijgen. Het omgekeerde is het zogenaamde death cross, waarbij er sprake is van een terugval van het 50-daags naar het 200-daags gemiddelde.
We kunnen ons inderdaad tot op bepaalde hoogten vinden in de stelling van de tegenstanders van technische analyse dat deze technische signalen misschien meer zeggen over het verleden van de goudprijs dan over het heden. Maar anderzijds is het voor ons wel een duidelijk signaal dat het golden cross werd ondersteund door aantrekkende volumes, hetgeen aangeeft dat er opnieuw grote belangstelling is voor goud. Technische analyse kan ons dus wel degelijk iets vertellen, op voorwaarde dat het aangevuld wordt met een dosis gezond verstand.