De bepalende factor in het financieel systeem tijdens de afgelopen 10 jaar waren zonder enige twijfel de centrale bankiers. Als heuse tovenaars hebben ze met hun magisch stokjes de beurs-, obligatie-, forex-, grondstoffenkoersen enzovoort op hun ritme doen dansen. Maar in de loop van de jaren zijn ze langs hun schoenen gaan lopen, ze zijn om één of andere onduidelijke reden gaan aannemen dat ze onaantastbaar waren. Met als gevolg dat we in de huidige situatie zijn aanbeland, zijnde een wereld die bij wijze van spreken op zijn kop staat.
Geld op de bank zetten levert namelijk geen rente meer op, integendeel scheelt het zelfs niet veel of we zouden moeten betalen om onze spaarcenten op een deposito te mogen plaatsen. Het helikoptergeld zou ons nog een stapje verder voeren, want dan kunnen we ook nog eens geld krijgen zonder er ook maar een bal voor te moeten uitvoeren. Op het eerste gezicht lijkt dat een scenario afkomstig uit een sprookje (stel u een land voor waar het geld aan de bomen groeit), maar de werkelijkheid is een heel stuk minder prozaïsch.
Muiterij dreigt namelijk in ‘wonderland’ omdat de ammunitie van de centrale bankiers bijna is opgebruikt. Deze uitspraak is niet afkomstig van de eerste de beste, want het was één van de tovenaars zelf die hem zich liet ontvallen. Raghuram Rajan, hoofd van de Indiase centrale bank, is het spelletje namelijk beu. Het spel wil dat de centrale banken de zaak nog volledig onder controle hebben, terwijl zelfs een klein kind kan zien dat dit al lang niet meer het geval is. Fenomenen als negatieve rentevoeten en helikoptergeld zijn een zwaktebod, een wanhoopsdaad van iemand die met de rug tegen de muur staat.
In feite hebben de centrale bankiers geen poot meer om op te staan, maar dat zullen ze natuurlijk nooit toegeven. Wanneer dat toch zou gebeuren, kan er meteen een paniekgolf losbreken zoals we er nog nooit eentje hebben gezien. Volgens Rajan blijkt overduidelijk dat zijn collega’s aan het einde van hun latijn zijn dat hun meest ingrijpende stimuleringsmaatregelen niet hebben gewerkt en dat ook in de toekomst niet zullen doen. De centrale bankiers gooien volgens Rajan best hun toverstokje zo snel mogelijk weg om terug met beide voeten op de grond te belanden. Maar die landing zou wel eens veel harder kunnen worden dan verwacht. En mogelijk zelfs in een grote wereldcrisis uitmonden.