Regelmatig horen we zeggen dat de centrale banken ons naar een onbekende wereld hebben gevoerd. Ze zijn begonnen aan een wild monetair experiment waarvan we wel het begin kennen, maar niet het einde. Maar dat monetair experiment zal in geen geval goed aflopen. Want in tegenstelling tot wat iedereen denkt, zijn we wel al meermaals geweest op de plaats waar we ons nu bevinden. Alleen was dat in andere landen, landen waaraan wij als hooghartige Europeanen ons in geen enkel geval willen spiegelen.
Want het spel van inflatie gevolgd door hyperinflatie in zijn meest extreme vorm is al meermaals gespeeld, in diverse vormen zelf. De spelregels zijn altijd anders, maar de kern van het verhaal is niettemin sterk gelijkend. Het meest bekende verhaal tot dusver is uiteraard dat van de Weimarrepubliek in Duitsland in de jaren 20 van de vorige eeuw. De perikelen uit die periode worden algemeen beschouwd als de prelude tot de Tweede Wereldoorlog.
Dichter bij het heden zijn er ook verschillende voorbeelden van landen zich met hyperinflatie diep in de nesten hebben gewerkt. Zimbabwe is daar een goed voorbeeld van. De perikelen van president Mugabe van dit Afrikaans land lijken weliswaar een ver van mijn bed show, maar hou er rekening mee dat het ook onze westerse wereld in de huidige omstandigheden snel de verkeerde kant kan uitgaan. O ja, Argentinië mogen we niet over het hoofd zien. Nog een land waar de situatie snel en grondig uit de hand is gelopen.
Waar draait alles om? Eigenlijk is het allemaal heel eenvoudig. Monetaire inflatie gaat altijd prijsinflatie vooraf en dat willen onze centrale bankiers maar niet begrijpen. Ze zijn nog volop bezig met het bestrijden van de deflatie, zonder dat ze in de gaten hebben dat zich in de verte een inflatoire storm aan het vormen is. Die zal beginnen met een beetje inflatie, maar in razendsnel tempo zal dat beetje heel veel inflatie worden. Dit als gevolg van het uit de hand lopen van de prijzen van activaklassen zoals aandelen, obligaties en vastgoed. De monetaire inflatie zal op een bepaald moment een gedaanteverwisseling ondergaan, om zich vervolgens te manifesteren als heuse (hyper)prijsinflatie. De beste raad die we u kunnen geven is er eentje die we al vaker hebben gegeven: hou maar wat goud achter de hand in afwachting dat de situatie helemaal uit de hand loopt.