De jongste maanden worden we voortdurend om de oren geslagen met berichten over de ‘war on cash’, zeg maar de ‘oorlog’ tegen het cash geld dat in omloop is. De voorlopige climax werd bereikt in India, waar de regering Modi maar liefst 86% van het cash geld in omloop onwettig verklaarde. Het betrof meer bepaald de bankbiljetten van 500 en 1.000 roepie die uit omloop werden gehaald.
Maar ook in de Verenigde Staten, Europa (in ons geval die van 500 euro) en Australië worden de grote bankbiljetten stelselmatig uit omloop gehaald en daar zit vanzelfsprekend meer achter. De flauwe smoes dat de war on cash bedoeld is om de oorlog te verklaren aan fraude, zwart geld en criminaliteit wordt door slechts weinigen geloofwaardig geacht. Er is iets anders aan de hand en de volgende vraag is dan ook meer dan logisch. Waarom moeten die grote bankbiljetten uit omloop gehaald worden?
In dat verband denken we spontaan terug aan de Panamapapers. Die baarden enkele maanden geleden groot opzien, maar de affaire liet bij insiders een vieze smaak in de mond na. Ze kwam namelijk aan het licht door een mysterieuze groep van onderzoeksjournalisten waar eigenlijk niemand het fijne van weet. Nader onderzoek toonde aan dat achter deze groep een aantal stichtingen (Ford, Soros, Carnegie, Rockefeller en Kellogg) zaten waarvan een band met de CIA werd vermoed. Waarom zou de CIA belang bij hebben bij het rapporteren van belastingontduiking?
Heel eenvoudig: ze wil een sfeertje creëren waarin de war on cash als nuttig en zelfs noodzakelijk wordt ervaren. De goegemeente liep er natuurlijk met open oren en ogen in en schreeuwde moord en brand over de onverlaten die het aandurfden om de belastingen op een dergelijke manier te tillen. Het verbod op cash moet ons financieel systeem redden, want als alle geld digitaal is geworden kan de overheid er makkelijk beslag op leggen, zo eenvoudig liggen de zaken. Tegen die achtergrond komen zowel de Panamapapers als de war on cash tegen een heel andere achtergrond te staan. Ons financieel systeem verkeert in groot gevaar, niet meer of minder.