We beleven uitzonderlijke tijden, laat daar geen twijfel over bestaan. De centrale bankiers staan met de rug tegen de muur, ze weten inmiddels niet meer wat ze nog moeten doen of zeggen. De tijd van de Draghi-put behoort definitief tot het verleden, de Europese Centrale Bank zal er niet meer in slagen om met verklaringen alleen de financiële markten te sussen. Geen woorden maar daden, zo luidt de nieuwe slogan. Maar dat heeft Draghi alleszins zelf ook al wel begrepen.
Hij kondigde nieuwe maatregelen aan om de Europese economie te stimuleren en die zijn niet van de minsten. Zo heeft hij zijn maatregelen van quantative easing uitgebreid tot het inkopen van bedrijfsobligaties, op voorwaarde dat het obligaties betreft van bedrijven die niet actief zijn in de financiële sector. Daarmee kunnen ook de rendementen op bedrijfsobligaties in de komende weken en maanden verder onder druk komen te staan. Maar dat is geen goed nieuws voor een aantal sectoren, waaronder die van de pensioenfondsen.
Mario Draghi heeft blijkbaar de oorlog verklaard aan die pensioenfondsen, want die raken steeds meer in nauwe schoentjes. Ze slaagden er al niet meer in om rendement te realiseren op staatsobligaties en nu dreigt ook het alternatief van de bedrijfsobligaties naast de boot te vallen. De vraag moet steeds nadrukkelijker worden gesteld hoe en waar de fondsbeheerders nog rendement zullen kunnen realiseren.
Volgens Bank of America Merrill Lynch stelt zich hier een levensgroot probleem. Volgens een eerste stress test uitgevoerd in januari zou het gezamenlijk tekort van de pensioenfondsen in 17 Europese landen momenteel 428 miljard euro bedragen. Om een voorbeeld te geven: het tekort in het pensioenfonds van Lufthansa bedraagt 6,60 miljard euro of evenveel als de beurskapitalisatie van de luchtvaartmaatschappij. Het spreekt voor zichzelf dat deze situatie niet kan blijven duren, de fondsen kunnen op die manier niet verder sukkelen. Het spreekt voor zichzelf dat het slechts een kwestie van tijd te worden alvorens de beheerders van de fondsen als alternatief op grote schaal goud en zilver in portefeuille zullen nemen. Waarna zowel de goudprijs als de zilverprijs kunnen exploderen.