Marc Faber is sinds 2008 nog nooit zo negatief geweest. De volgende crisis wordt veel erger, aldus de beursgoeroe. Hij geeft drie redenen in zijn laatste interview.
1. De centrale banken zullen niet genoeg geld kunnen drukken
Quantitative Easing door de Fed, Abenomics in Japan, de ECB die geld drukt… duizenden miljarden verse dollars, euro’s en yen hebben amper iets verbeterd in de economie. Tijdens een volgende crisis zal er dus vele hogere bedragen moeten geïnjecteerd worden in de markten om enig effect te hebben.
“Bijkomende liquiditeitsinjecties, zullen eerst en vooral enorm moeten zijn. Aankopen van activa door de Fed ten belope van $80 miljard per maand, ofwel $1 biljoen per jaar, zullen denk ik niet genoeg zijn om de beurshausse terug in gang te zetten.”, aldus de econoom.
Lage interestvoeten, LTRO-operaties, het opkopen van obligaties en aandelen, operation twist… al de goocheltrucs zijn al opgebruikt. Enkel letterlijk geld uit een helikopter smijten is het enige wat nog niet in praktijk is gebracht.
2. Hoe meer geld de ECB drukt, hoe slechter voor de wereldeconomie
Dan haalt de econoom een vaak over het hoofd gezien argument aan: het wereldwijde BBP wordt uitgedrukt in dollar.
Als de ECB en de Bank of Japan geld bijdrukken en de euro en yen dalen, daalt dus ook het BBP van de wereld. Ook de wereldhandel uitgedrukt in dollar daalt dan. De ECB en Bank of Japan staan dus machteloos.
“Hoe meer geld ze drukken in Japan en Europa, hoe lager de kans dat we, globaal gezien, een sterke economische heropleving krijgen.”, aldus onze favoriete pessimist.
3. De groei van de schuldenberg
Faber klaagt dat bijna niemand in de traditionele media aandacht besteed aan de hoge schuldenberg in zoveel landen wereldwijd.
“Feit is dat de schulden als percentage van het wereldwijde BBP nu 30% hoger liggen dan in 2007, en we weten allemaal wat er gebeurde in 2007.”
De beurzen zetten hun daling in in 2007, die het jaar nadien spectaculair versnelde.
Conclusie
Het is duidelijk dat de aankomende crisis veel erger zal zijn dan de vorige. Maar een diepere recessie betekent natuurlijk ook meer opportuniteiten voor wie voorbereid is.