Op het eerste gezicht leven de Amerikanen in de beste van alle werelden. De economie in de Verenigde Staten draait stilaan op volle cilinders, de werkloosheid vertoont een dalende trend en de consumenten zijn opnieuw geneigd om de vinger van de knip te halen om dure aankopen te doen. Deze betere gang van zaken zou dan te danken zijn aan de Amerikaanse centrale bank, die tijdig heeft geanticipeerd op de noden van de economie. Quantative easing programma’s en nulrente hebben voor de nodige zuurstof gezorgd.
Maar niet iedereen is het daar mee eens. Sam Zell is een bekende naam in de VS en hij gelooft dat de FED het boeltje grondig heeft verpest. Loontje zal om zijn boontje komen, want de centrale bank heeft te lang de realiteit ontkend. Naar de buitenwereld doet ze het uitschijnen of alles op wieltjes loopt, maar dat is een loopje nemen met de waarheid. Het goedkoop geld heeft de risico’s van ontlenen kleiner gemaakt, waardoor de grootbanken de markt met massa’s kredieten hebben overspoeld. Maar Zell stelt zich de vraag welke waarde iets heeft dat gratis wordt weggegeven.
Bovendien worden de negatieve cijfers vakkundig weggemoffeld onder een stroom van goed nieuws. Over de bijna 50 miljoen Amerikanen die op voedselzegels overleven wordt met geen woord gerept en al evenmin wordt in de traditionele media gewag gemaakt van de 6 miljoen jongeren die in de kelders van hun ouders overleven. Ook over het verontrustend groot aantal bedrijven dat de schulden niet meer kan betalen vernemen we niets. Er wordt dus vooral een goed-nieuws-show opgevoerd, met de bedoeling om het vertrouwen van de consumenten op een hoger niveau te tillen.
Maar Zell ziet nog andere zaken die hem verontrusten. Door het geld bijna gratis te maken, zijn op verschillende plaatsen in het financieel systeem zeepbellen ontstaan. Hij maakt zich vooral zorgen over de situatie op de vastgoedmarkt, die duidelijk langs haar schoenen is gaan lopen. De FED zou volgens Zell haar basisrente al 2 jaar geleden verhoogd hebben moeten hebben. Het is nu echter te laat om het ontstaan van de zeepbellen te beletten, zodat de pijn nu uitgezongen zal moeten worden. De vastgoedmarkt valt volgens hem te mijden, maar inmiddels is hij volop bezig om zijn aandelenportefeuille af te bouwen.