De centrale banken wagen zich steeds verder op een levensgevaarlijk pad. De invoering van de ZIRP politiek (zero rentevoeten) was al een stap in het ongewisse, maar volstond niet om het beoogde doel te bereiken. Vervolgens kregen we de negatieve rentevoeten en daarmee gaven de centrale bankiers de facto aan dat ze de controle over het financieel systeem zijn kwijtgeraakt. Maar ook ditmaal bleven de gewenste gevolgen uit, zodat een nieuwe stap noodzakelijk is geworden. Een stap die echter wel eens een stap te ver zou kunnen blijken te zijn.
De centrale banken spelen nu namelijk met het idee om over te gaan op helikoptergeld, het gratis uitdelen van geld in een wanhopige poging om economische groei te realiseren. Zelfs een klein kind zal begrijpen dat dit een stap is die verstrekkende gevolgen kan hebben. Jim Grant vraagt zich dan ook af wanneer de wereld zal inzien dat de keizer poedelnaakt is. De wereld moet begrijpen dat de centrale bankiers van toeten noch blazen weten, ze hebben geen flauw idee meer hoe ze het boeltje weer aan het draaien krijgen.
Op het moment dat de man in de straat begrijpt dat we geleid worden door mensen die zelf maar al te goed beseffen dat ze machteloos zijn, zal het kot te klein zijn. De vlucht naar veiligheid, weg van risicovolle beleggingen zoals aandelen, obligaties en vastgoed, zal onvermijdelijk de goudprijs compleet door het dak jagen. Wie met ons gelooft dat de keizer inderdaad onderweg zijn kleren is kwijtgespeeld kan beter nu al zijn voorzorgen treffen en goud, zilver, platina en andere edelmetalen kopen. Want nu zijn er nog koopjes te doen.
Iemand die er helemaal niets van begrepen heeft, is de Amerikaanse presidentskandidaat Donald Trump. Deze man staat in de Verenigde Staten bekend als de kampioen in het maken van schulden. Trump gelooft dat een te hoge schuldengraad het Amerikaans financieel systeem inderdaad kan doen crashen, maar hij gelooft dat het daarna volstaat om van scratch opnieuw te beginnen. Een wel erg naïeve houding wanneer u het ons vraagt, rekening gehouden met het feit dat hij daarna het schuldenprobleem wil ‘heronderhandelen’.