Jeffrey Currie van Goldman Sachs blijft wat het goud betreft de bal vrolijk misslaan. Gisteren was de grondstoffenspecialist van de belangrijkste Amerikaanse zakenbank weer uitgebreid te gast in de media. Hij mocht daar de boodschap herhalen die hij al langer brengt: beleg niet in goud, want de stijgingskansen voor dit edelmetaal zijn nihil. Currie is van mening dat de goudprijs opnieuw zal gaan dalen, de recente stijging in de eerste weken van dit jaar zou dus niet meer of niet minder dan vals alarm te zijn geweest.
Nu is Goldman Sachs, zoals we allemaal weten, niet de eerste de beste. De macht van deze zakenbank kan en mag niet onderschat worden. Maar anderzijds heeft GS een kwalijke reputatie als het er op aan komt om voorspellingen te maken. Opvallend vaak wordt de bal misgeslagen. Of met andere woorden: wie het omgekeerde doet van wat de mensen van deze bank zeggen, zit vaak aan de juiste kant. De vraag is of het maken van foutieve voorspellingen een ongelukkig toeval dan wel opzet is.
In het geval van goud denken we dat dit laatste het geval is. Om één of andere reden heeft het team van Jeffrey Currie bij Goldman Sachs er alle belang bij dat de goudprijs zo laag mogelijk wordt gehouden. Naar die reden mogen we alleen maar gissen en dat zullen we dan ook proberen te doen. Zou het kunnen dat iets of iemand Currie en de zijnen influistert dat de goudmarkt gemanipuleerd moet worden? Het zou ons in geen geval verbazen. En die iemand kan haast niemand anders dan de Amerikaanse regering zijn.
En dan komen we weer uit bij de theorie dat goud een wezenlijk bestanddeel van een nieuw monetair systeem kan worden, systeem dat daarnaast ook uit de Special Drawing Rights (SDR’s) van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) zou bestaan. Currie zou tegen die achtergrond met andere woorden een soort marionet zijn die zich van flauwe argumenten bediend om zijn voorspellingen wat betreft de verwachte evolutie van de goudprijs te staven. Goldman Sachs baseert de verwachting van een zwakke evolutie namelijk op een verwachte stijging van de dollarkoers als gevolg van een verdere verstrenging van de Amerikaanse monetaire politiek. Dat terwijl de valutamarkten heus niet wakker liggen van meer renteverhogingen in de VS. De dollar weigert er in ieder geval op te anticiperen en we kunnen ons niet inbeelden dat dit Currie & Co is ontgaan.